Ce boli poate transmite animalul tău de companie, de fapt. Ce spun veterinarii

de: Ionuț Vieru
02 06. 2022

Un câine sau o pisică în casă îți poate face ziua mai bună uneori, sau orice fel de animal de companie, în funcție de preferințe. Cu toate aceste, medicii veterinari spun că, înainte de toate, ar trebui să facem o vizită la cabinetul veterinar. Iată de ce.

Sfatul medicilor veterinari înainte de a lua un animal de companie

În funcție de specie, orice animal de companie poate fi purtător de mai multe boli infecțioase. Desigur, nu este un motiv pentru care ar trebui să renunți la ideea de a avea un animal de companie, ci trebuie doar să fii precaut. Majoritatea afecțiunilor sunt tratabile, mai ales atunci când sunt depistate la timp.

“Animalele au și ele boli ale copilăriei, așa cum avem și noi, oamenii. Nu trebuie să ne temem de ele, dar trebuie să le tratăm și să le prevenim, pentru a limita complicațiile pentru animal și transmisia la om”, spune Gabriel Sandu, medic veterinar.

Specialistul mai spune că, înainte de a lua un animal în casă, trebuie să fim siguri că nu avem în locuință persoane cu sistemul imunitar scăzut. Aici vorbit despre copii, vârstnici sau persoane care suferă de anumite afecțiuni.

De asemenea, trebuie să ne documentăm în prealabil de îngrijirea animalului de companie pe care l-am ales și ce boli poate transmite.

Ce boli pot transmite animalele de companie

În funcție de specie, animalele de companie pot transmite diferite boli către oameni. Unele mai grave, iar altele mai ușoare, însă, cum am precizat deja, ele sunt tratabile cu ușurință atunci când sunt depistate din timp.

  • Câini și pisici

Atunci când luăm un câine sau o pisică, trebuie să avem în vedere vârsta animalului, mediul din care provine și ce stil de viață a avut. O infecție întâlnită în cazul acestor animale este Toxocara. Este un parazit transmisibil și poate da complicații la oameni, însă se poate trata cu ușurință.

Cea mai gravă boală pe care o poate transmite o pisică este toxoplasmoza. Cu toate acestea, incidența ei este foarte mică și depinde de mai mulți factori. Pentru ca o pisică să aibă acest parazit, trebuie să aibă acces la vânat. Boala este transmisibilă în primele două săptămâni, apoi pisica este doar purtător pasiv.

  • Reptile și amfibieni

Acestea sunt purtătoare de Salmonella și se găsește în tractul lor digestiv, putând fi transmisă și la om. Din fericire, se poate solicita un examen bacteriologic, care poate releva infecția și se tratează cu ușurință.