Ce boli mai apar în pandemie și nu trebuie ignorate. Dr. Roxana Cozubaş: „Mare atenţie! Nu se vindecă”

de: Bișinicu Andreea
19 04. 2022

Medicul oftalmolog Roxana Cozubaş vorbeste despre ce boli pot dezvolta copiii la nivelul ochilor, în pandemie. Specialistul explică semnele la care cei mici trebuie să fie atenți, atunci când privesc multe ore la televizor sau stau la calculator.

În pandemie, copiii sunt predispuși la dezvoltarea unor anumite boli oculare

Pandemia de coronavirus i-a obligat pe elevi să urmeze cursuri online, motiv pentru care cei mici au ajuns să petreacă și mai mult timp în fața calculatorului decât de obicei.

Din acest considerent, Roxana Cozubaş, medic oftalmolog, vorbește despre afecțiunile oculare pe care minorii le pot dezvolta, dacă nu sunt precauți, cel mai des întâlnită boală fiind miopia.

„Efectul pandemiei s-a văzut şi se vede în continuare. Sunt copii care au dobândit miopie sau chiar s-a agravat dacă o aveau. Vorbim despre acea dioptrie de minus, care odată instalată, pe la 7- 8 ani, din păcate, ştie doar să crească.

Creşte cu atât mai mult cu cât cel mic petrece mult timp în faţa televizorului, la calculator sau telefon. Toate aceste efecte, din păcate, se văd.

Deși nu se vindecă, medicul oftalmolog oferă câteva trucuri pentru ca miopia să nu se agraveze. De exemplu, există anumite lentile speciale de noapte, pe care cei mici le pot purta, pentru ca

Din păcate nu se vindecă. Odată instalată miopia, aceasta creşte. Avem la dispoziţie nişte lentile de noapte. Acestea sunt nişte lentile de contact pe care copilul le poartă pe timpul nopţii pentru ca această miopie să nu progreseze atât de repede.

Practic, încercăm să stopăm evoluţia sau măcar să o încetinim. Odată ce întrerupem purtarea lor, miopia revine la valoarea pe care am depistat-o iniţial.”, a spus medicul oftalmolog Roxana Cozubaş, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Care sunt simptomele miopiei

Specialistul susține că persoanele care se plâng de faptul că ar avea ochii roșii pot avea miopie. De asemenea, alte simptome sunt scărpinatul excesiv al ochilor, sensibilitatea la lumină și lăcrimatul.

„Sunt din păcate aceste simptome pe care noi le vedem la sindromul de ochi uscat, la adult. La cei care stau cu ochii în calculator toată ziua, dar şi la copii din ce în ce mai mici.

Simptomele sunt de ochii roşii, scărpinat, lăcrimat sau o sensibilitate excesivă la lumină. Mai vedem şi copii care capătă tot felul de ticuri şi părinţii ajung cu ei la consult neurologic, când de fapt este doar un ochi uscat.”, a completat medicul pentru sursa citată.