Ce boală a putut lua un asistent medical după vaccinul anti-covid-19. Experții sunt uluiți, nici ei nu se așteptau la asta atât de repede

de: Dumitrache Diana
30 12. 2020

Atenţia tuturor se îndreaptă acum spre imunizarea împotriva coronavirusului, însă se pare că injecţia mult aşteptată nu este una atât de sigură precum se credea. Experţii sunt uluiţi de ce boală a putut lua un asistent medical după vaccinul anti-covid-19.

S-a vaccinat anti-covid, dar s-a îmbolnăvit la scurt timp

Luni la rând, oameni din întreaga lume au aşteptat ca cercetătorii să realizeze injecţia care să îi protejeze de temutul virus chinez. Din păcate, aceasta nu este, aşa cum explică specialiştii, 100% sigură. A demonstrat-o un bărbat în vârstă de 45 de ani din California. Experţii au rămas uluiţi de ce boală a putut lua asistentul medical după vaccinul anti-covid-19.

Cum cadrul medical lucrează în două spitale locale, acesta s-a aflat printre primele persoane care au fost imunizate împotriva coronavirusului. Mai exact, pe 18 decembrie, acestuia i-a fost administrat vaccinul. Pe 24 decembrie, adică şase zile mai târziu, bărbatul a avut nişte simptome ciudate: frisoane, stare de oboseală, durere de muşchi, motiv pentru care a doua zi s-a prezentat la o unitate de testare.

Spre surprinderea tututor, a fost găsit pozitiv pentru SARS-COV2. Probabil vă întrebaţi cum a fost posibil acest lucru! Explicaţia o oferă un expert în boli infecţioase de la Centrul pentru Medicina familiei din San Diego.

„Știm din faza de testare clinică faptul că este nevoie de 10 până la 14 zile pentru că organsimul tău să înceapă să dezvolte protecția oferită de vaccin. Prima doză, credem noi, îți oferă o protecție de aproximativ 50%, după care trebuie să iei a doua doză pentru a ajunge la o protecție de 95%”, a explicat Christian Ramers, conform ABC News.

Marea Britanie a aprobat deja un nou vaccin

Vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie, ţară care a comandat deja 100 de milioane de doze. Acestea sunt suficiente pentru a vaccina 50 de milioane de oameni. Injecţia celor de la Pfizer-BioNTech este deja folosită în Regatul Unit de pe data de 8 decembrie.

„Cu două vaccinuri aprobate acum, vom putea să vaccinăm un număr mult mai mare de oameni consideraţi de risc, să-i protejăm de boală şi să reducem mortalitatea şi spitalizarea”, a explicat Ministerul Sănătăţii britanic.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost realizat încă din primele luni ale anului 2020, însă de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.

„Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare că a celorlalte vaccinuri. Asigură 100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”, spunea directorul general AstraZeneca – Pascal Soriot.