Ce avere avea Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989 și câte kilograme de aur deținea în rezerva personală

Autor: Alexandra Chivu - 15:08, 19 sept. 2019
Ce avere avea Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989 și câte kilograme de aur deținea în rezerva personală. Sursa foto: fototeca.iiccr.ro

Aveam fabrici și uzine, mine de aur și genii…românii au fost săracii oameni bogați. În schimb, cel care s-a bucurat fără margini de belșug a fost Nicolae Ceaușescu. Ce avere avea dictatorul în decembrie 1989 și câte kilograme de aur deținea în rezerva personală?

Nicolae Ceaușescu: avere decembrie 1989 și kilograme de aur în rezerva personală

Potrivit datelor de la Banca Mondială, rezervele totale ale țării noastre, în anul 1985, aveau o valoare de 1,4 miliarde de dolari. Valoarea a crescut anual, în 1989 ajungând la 2,7 miliarde de dolari. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus, în cadrul emisiunii Capital TV, că o parte din datoria externă a României a fost plătită prin vânzarea unei cantități de aur.

„ O parte din datoria externa a Romaniei a fost platita prin vanzarea unei cantitati de aur, deci s-a adeverit faptul ca a scos de aici, de la Banca Nationala, o parte din tezaurul de aur, l-a vandut in strainatate, a platit datoria externa. Rezerva de aur a scazut de la 100 de tone la 40 de tone, apoi, spre sfarsitul anului 1989, a rascumparat 20 de tone de aur”, a declarat Isărescu.

Averea lui Ceaușescu, căutări de mai bine de 20 de ani

Toate operațiunile au fost legale pentru acele vremuri, deoarece chiar Ceaușescu a semnat decretele de scoatere, vânzare a aurului și de răscumpărare a unei cantități de aur, a mai spus Isărescu. Cât despre câte kilograme de aur deținea dictatorul în rezerva personală, ei bine, zero.

În schimb, avea o avere a cărui suma nu s-au încumetat mulți să o aproximeze. După mai bine de 20 de ani de la moartea lui Ceaușescu, jurnalistul Ștefan Stroe susține că a dat de urma averii lui. Este vorba de 100.000.000.000 de euro. Invitat într-o emisiune de noapte de la Kanal D, Stroe a afirmat că are toate dovezile că banii se află într-un cont în Canada.

„Banii se află în Canada. Banca se numeşte «Royal Bank», iar suma este fabuloasa. Este vorba despre o sută de miliarde de euro. Multe oficialităţi au ştiu de acest cont. O să aduc dovezi în curând. Am certitudinea că acest con este activ. Am numerele de cont, semnătura lui, banii sunt depuşi pe numele lui în 1981. Autorităţile trebuie să ia atitudine”, a spus jurnalistul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI