26 nov. 2020 | 12:57

Ce aud oamenii după ce mor, de fapt. Verdictul celui mai mare studiu despre moarte

Știri generale
Ce aud oamenii după ce mor, de fapt. Verdictul celui mai mare studiu despre moarte
Ce au explicat cercetatorii despre moarte

Cel mai mare studiu despre moarte care a fost realizat vreodată a scos la iveală faptul că mulți pacienți au activitate cerebrală și după ce inima încetează să mai bată. Astfel că cercetătorii susțin că persoanele declarate moarte pot să audă inclusiv confirmarea propriului deces de către medici.

Ce aud oamenii înainte să moară, de fapt

Deja moartea a devenit și mai înfricoșătoare, iar asta pentru că cercetătorii sunt conștienți după deces, înregistrându-se astfel o activitate cerebrală, după ce corpul a încetat să mai arate semne de viață. Acest fapt înseamnă că, teoretic, cineva poate chiar să audă anunțul medicului care confirmă moartea, notează The Independent. Alături de echipa lui, acesta a cercetat pacienți din SUA și Europa, ce au murit din punct de vedere clinic, însă au fost ulterior resuscitați. Mulți pacienți au spus că au auzit în întregime discuțiile medicilor și că erau conștienți de ceea ce se petrecea în jurul lor, chiar și după ce au fost declarați morți. Iar din punct de vedere medical, un pacient ste considerat mort, atunci când inima i se oprește:

Când este declarat decesul

„Odată ce se întâmplă acest lucru, sângele nu mai circulă în creier, ceea ce înseamnă că funcţiile cognitive se opresc aproape instantaneu. Îţi pierzi toate reflexele“, a explicat Dr. Sam Parnia.

Cu toate acestea, sunt dovezi ce sugerează că există o explozie a energiei creierului chiar după ce inima se opreşte. Astfel că cercetătorii de la Universitatea din Michigan au analizat semnalele electrice din interiorul creierului a nouă şobolani anesteziaţi. Acestora le-a fost indus un atac de cord. Ei au înregistrat o „stare hiper-alertă“ în perioada scurtă de după moartea clinică.

În plus, în luna martie, medicii dintr-o unitate canadiană de terapie intensivă au descoperit faptul că un pacient a avut activitate cerebrală timp de aproape 10 minute după ce a fost deconectat de la aparatele care îl menţineu în viaţă. În tot acest timp, medicii au realizat că undele creierului înregistrau aceeaşi intensitate ca cele pe care le avem în somn. De asemenea, cercetatorii au mai descoperit că experienţa morţii poate fi foarte diferită, în funcţie de caz. Iar fiecare pacient a înregistrat diferite măsuri electroencefalografice (EEG), activitatea electrică din creier, atât înainte, dar şi după moarte.

Ce este moartea

Moartea înseamnă încetarea proceselor vitale la nivelul țesuturilor și organelor, stare în care sistemul nervos central are leziuni ireversibile, iar reanimarea nu mai este posibilă, așadar survine decesul, ca sfârșit al vieții sau încetarea tuturor funcțiilor vitale. Când respirația, bătăile inimii și activitatea cerebrală se opresc, viața încetează treptat să mai acționeze în celulele corpului.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Este vorba de ION ILIESCU! ANUNȚUL SERII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro