Ce au în comun disparițiile misterioase ale turiștilor din Grecia. Ipoteza anchetatorilor
În ultimele zile un număr important de turiști au dispărut în insuele din Grecia, iar autoritățile încearcă să elucideze aceste situații. Mulți s-au întrebat ce au în comun disparițiile misterioase ale turiștilor din Grecia. În acest context, a apărut și ipoteza anchetatorilor cu privire la acest fenomen.
Cel puțin cinci persoane sunt date dispărute în Grecia
Valurile de căldură care au cuprins Grecia în această lună au continuat să facă victime în weekend, iar duminică autoritățile au anunțat moartea unui american pe o insulă grecească. Cel puțin cinci turiști sunt în continuare dați dispăruți în Grecia, ca urmare a incendiilor și vremea extremă.
Autoritățile au declarat că trupul unui bărbat de 55 de ani din Floral Park, New York, care era dat dispărut de marți pe mica insulă Mathraki, în apropiere de Corfu, a fost găsit duminică pe o plajă.
Aceasta a urmat descoperirii cadavrului unui bărbat pe insula Samos cu o zi înainte. Un excursionist olandez a dispărut acolo de o săptămână, dar cadavrul nu fusese încă identificat.
Aceste două decese, precum și ceilalți turiști dați dispăruți, vin ca urmare a faptului că țara trece printr-un val de căldură puternic, cu temperaturi de peste 40 de grade.
Ce au în comun disparițiile misterioase ale turiștilor din Grecia
Trupurile celor care au murit trebuie încă examinate pentru a se stabili cu exactitate cauza morții, dar autoritățile avertizează populația să nu subestimeze impactul temperaturilor toride.
În aceeași măsură, spun autoritățile elene, pe măsură ce schimbările climatice alimentează valuri de căldură mai lungi și mai severe, oamenii de știință încearcă să deslușească modul în care creierul nostru va face față.
„Există un tipar comun, toți au plecat în excursie pe fondul temperaturilor ridicate.”, a declarat pentru Reuters Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al poliției din sudul Mării Egee.
La aceastp oră, din păcate, ca și anul trecut, Grecia este devastată de incendii, iar numărul persoanelor date dispărute ar putea crește, mai spun autoritățile grecești.
Legat, însă, de ceea ce s-ar fi întâmplat cu cei dați dispăruți, sau găsiți decedați, unii oameni de știință spun că ceea ce se întâmplă în Grecia oferă un semnal de alarmă cu privire la impactul căldurii extreme asupra organismului și, în special, asupra creierului, putând provoca confuzie, afectând capacitatea de luare a deciziilor și chiar percepția riscului.
Care este ipoteza anchetatorilor din Grecia
Cercetările s-au concentrat în mod tradițional asupra impactului căldurii extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii, însă „creierul este, pentru mine, cheia tuturor”, a declarat Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales, pentru CNN.
„În creier se reglează temperatura corpului. Hipotalamusul, o mică structură în formă de diamant, acționează ca un termostat.
Acesta execută un dans delicat pentru a menține temperatura internă a corpului la sau foarte aproape de 37 de grade.
Când este cald, hipotalamusul activează glandele sudoripare și lărgește vasele de sânge pentru a răcori corpul.”, este una din ipotezele anchetatorilor acestor fenomene.
Grecia a avut parte de două valuri de căldură consecutive în ultimele două săptămâni, care au adus temperaturi de peste 38 de grade în multe părți ale țării.
Cu toate acestea, în timp ce autoritățile emit de obicei avertismente pentru persoanele în vârstă și persoanele cu probleme de sănătate să rămână în casă și să se hidrateze în zilele în care se anunță căldură extremă, acestea sunt mai degrabă linii directoare decât reguli și nu există restricții privind activități precum drumețiile.
Capitala Atena, sub pericolul caniculei
În cursul zilei de ieri, 19 iunie, zeci de pompieri greci și avioane cu rezervoare cu apă încercau să stăpânească un incendiu de proporții la marginea Atenei, care a forțat autoritățile să emită miercuri ordine de evacuare pentru două localități din apropiere.
Imaginile furnizate de televiziunea elenă au arătat flăcările care se extind printre tufișuri joase și măslini într-o zonă slab locuită din apropierea localității Vari, la aproximativ 30 de kilometri sud de centrul Atenei. Vânturile puternice au îngreunat eforturile de stingere a incendiilor.
Nu au fost raportate imediat răniți. Televiziunea de stat ERT a arătat bărci din plastic distruse într-o zonă de parcare pentru iahturi și bărci de viteză, în timp ce mass-media grecească a raportat că două case au fost avariate, iar serviciul de pompieri a declarat că peste 70 de pompieri, asistați de 10 avioane și elicoptere care aruncau apă, au lucrat pentru a controla incendiul.
Este pentru a doua oară, la un interval de un an, când Grecia trece printr-o astfel de situație critică, dar nu cu atâtea victime declarate printre turiștii aflați aici. Reamintim că anul trecut, tot la începutul verii, în zone întinse din insulele grecești, mii de turiști, printre care și mulți români, aveau să fie evacuați din calea incendiilor din Grecia, devastatoare.