Ce au furat 4 turiști străini de la o terasă din Cluj. S-a văzut totul pe camerele de supraveghere
Atunci când ai chef de distracție, mai ales prin barurile și restaurantele din oraș, fără să vrei, dai și peste cheflii care poate au băut ceva mai mult. Dar, de cele mai multe ori, totul se termină cu bine, și fiecare merge la casa lui. Dar, așa cum au surprins camerele de luat vederi de la o terasă din Cluj, 4 turiști străini au decis să ducă distracția lor la un alt nivel. Citește mai departe și află ce s-a văzut pe camerele de supraveghere.
Ce au furat 4 turiști străini de la o terasă din Cluj, pe fondul alcoolului și al excesului la distracție
Așa ajungem la cazul de față, și poate că în cazul celor patru, conform studiului enunțat anterior, creierul a funcționat alftfel. Conform unor relatări din presa locală clujană, la una din terasele din oraș, 4 turiști străini, după ce ar fi băut ceva mai mult, au decis să ducă distracția lor la un alt nivel. De altfel, s-a văzut totul pe camerele de supraveghere. Dar, de fapt, ce au furat 4 turiști străini de la o terasă din Cluj?
Vezi și: Povestea bărbatului care se îmbată fără să consume alcool. Ce afecțiune are
Conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, cei 4 turiști străini au furat o statuie, potrivit stiridecluj.ro, de fapt o reprezentație a unui majordom din perioada sclaviei, care îi îmbie pe meseni să ia loc la mesele terasei cu pricina din Cluj. Publicația a tras semnalul de alarmă, îndemnând poliția, precum și locuitorii din zona respectivă, să ajute la identificarea celor 4 turiști străini care furaseră respectiva statuie, pe fondul alcoolului și al excesului la distracție.
Atunci când distracția și băutura nu fac „casă bună”
De ce unii oameni se pot bucura de alcool cu moderație, în timp ce alții nu se pot sătura niciodată? Un nou studiu ajută la explicarea plăcerii și dependenței de alcool, izolând zonele cheie din creier care răspund la consumul de alcool prin producerea de sentimente de recompensă și plăcere.
Cercetările publicate în revista Science Translational Medicine au folosit scanări PET pentru a capta imagini ale activității din creierul a 25 de persoane, 13 băutori înrăiți și 12 care nu erau băutori înrăiți, chiar înainte și imediat după ce aceste persoane au consumat o băutură.
Vezi și: Cum știi dacă ai o problemă cu consumul de alcool: un test simplu îți oferă răspunsul
La toți cei 25, consumul de alcool a declanșat eliberarea de endorfine, neurotransmițători chimici care, atunci când se leagă de anumiți receptori din creier, induc sentimente de plăcere. Pentru toți subiecții, cu cât mai multe endorfine au fost eliberate în partea creierului care favorizează plăcerea, numită nucleul accumbens, cu atât mai multă plăcere au raportat subiecții.
Creierul unor persoane răspunde mai mult decât altele la alcool
Dar numai în cazul băutorilor înrăiți, cu cât mai multe endorfine erau eliberate în zona creierului numită cortex orbitofrontal, care este asociată cu procesarea recompenselor, cu atât mai mult se simțeau intoxicați. Acest fenomen nu a avut loc în cazul celor care nu beau foarte mult.
Constatările sugerează că este mai probabil ca creierul unor persoane să răspundă mai mult decât altele la alcool prin producerea de sentimente de recompensă și plăcere, ceea ce le poate determina să caute această senzație mai regulat și, prin urmare, să poftească la alcool mai mult decât persoanele ale căror creiere nu funcționează în acest fel. Această secvență ar putea duce la transformarea lor în consumatori problematici de alcool.
Autorii notează că, deși munca lor se bazează pe constatările din studiile pe animale, aceasta este prima dată când știința a arătat exact modul în care efectele alcoolului asupra creierului îi fac pe oameni să se simtă bine. De asemenea, studiul a arătat că endorfinele eliberate ca răspuns la alcool se leagă de un anumit tip de receptor opioid din creier, numit receptor Mu. Autorii spun că această descoperire, împreună cu stabilirea zonelor din creier responsabile de răspunsul plăcut al oamenilor la alcool, ar putea duce la medicamente mai eficiente și la alte tratamente pentru problemele legate de consumul de alcool.