Ce au descoperit cercetătorii despre tratarea noului virus. Substanța în care toți și-au pus speranțele
Veste nu tocmai îmbucurătoare venită de la cercetători. Medicamentul care ne-ar fi salvat de coronavirus, nu este mai eficient decât celelalte medicamente. Rezultatul a venit în urma publicării unui studiu asupra hidroxiclorochinei, efectuat de un laborator din China. Totul după ce Donald Trump a anunțat, săptămâna trecută, că această substanță ar putea fi ”un dar din cer”.
Eficiență asemănătoare cu a celorlalte medicamente împotriva COVID-19
Chinezii au publicat un studiu asupra medicamentului hidroxiclorochină, în revista universității din Zhejiang, care a inclus 30 de subiecți infectați cu coronavirus, relatează adevarul.ro. Jumătate dintre ei au luat hitroxiclorichină. După șapte zile de la începerea testării, 13 din 15 pacienți cu Coivd-19, al căror tratement îl presupunea administrarea acestei substanțe, s-au vindecat. Din grupul care nu a folosit acest medicamente, numărul de pacienți vindecați a fost de 14. Ceea ce înseamnă că hidroxiclorichina nu ar putea aduce beneficii în plus față de celelalte tratamente împotriva Covid-19 în acest moment.
În schimb, un studiu francez, realizat pe același număr de pacienți, a arătat că hidroxiclorichina este eficientă împotriva coronavirusului. Doar că tratamentul a inclus și un antibiotic. Pacienților li s-a administrat și azitromicină.
Hidroxiclorochina, speranța întrevăzută de Donald Trump în lupta cu COVID-19
Din punct de vedere chimic, hidroxiclorichina este un derivat al clorichinei și au structura moleculară asemănătoare. Clorichina este un medicament folosit contra malariei de zeci de ani și se comercializează sub numele de Nivaquine, potrivit aceleiași surse.
Săptămâna trecută, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, era optimist în privița acestei substanțe. Acesta a declarat într-o postare pe pagina sa de facebook, că hidroxiclorochina luată împreună cu azitromicina ar putea să ”schimbe datele”. Mesajul său a strâns aproape 500 de mii de aprecieri și zeci de mii de comentarii. El a citat cazul unui bărbat din Florida care asigură că medicamentul antimalarie i-a „salvat” viaţa.
Oamenii de știință spun, însă, că ar trebui să avem mai multă răbdare, pentru ca medicamentul să fie testat pe un eșantion mai mare de oameni și o durată mai lungă de timp.