Ce au descoperit cercetătorii despre roșiile modificate genetic. E revoluționar!

de: Stan Nicu
25 05. 2022

Oamenii de știință au făcut o descoperire de ultimă oră despre roșiile modificate genetic. Aceștia au început să cultive roșii modificate genetic care să conțină vitamina D, astfel încât acestea să poată înlocui cu succes pastilele. Cercetătorii spun că mai bine este să mănânci o roșie decât să iei o pastilă. Așadar, când vor fi culese primele roșii care conțin vitamina D, substanță de care mulți oameni duc lipsă?

Apar primele roșii modificate genetic. Acestea pot înlocui cu succes pastilele cu vitamina D

În cazul în care procesul va fi adoptat la nivel comercial de către fermieri şi producători, aceste roşii modificate genetic ar putea contribui la rezolvarea problemei insuficienţei de vitamina D, care, conform studiului, afectează nu mai puțin de 1 miliard de oameni la nivel mondial.

„Această descoperire incitantă nu numai că îmbunătăţeşte sănătatea umană, dar contribuie la beneficiile de mediu asociate cu o alimentaţie bazată mai mult pe plante, adesea legată de o provocare în asigurarea unor vitamine şi minerale cheie care se găsesc pe scară largă şi sunt biodisponibile în produsele de origine animală”, a declarat Guy Poppy, profesor de ecologie la Universitatea din Southampton, pentru Science Media Centre din Londra, nefiind implicat în cercetare.

Roșie sau pastilă?

În prezent, suplimentele de vitamina D sunt disponibile pe scară largă în multe ţări, însă coautorul cercetării, Cathie Martin, profesor la Centrul John Innes din Norwich, Anglia, spune că a mânca o roşie este „mult mai bine decât a lua o pastilă”.

„Cred că având o sursă dietetică de vitamina D sub forma unei plante, înseamnă, de asemenea, că puteţi obţine beneficii suplimentare din consumul de roşii. Oricum, nu mâncăm suficiente fructe şi legume. O roşie este o sursă bună de vitamina C, de asemenea”, a declarat Cathie Martin în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Mediafax.

Cum s-a ajuns la roșii cu vitamina D

Compusul din piele care poate produce vitamina D este cunoscut sub numele de 7-DHC, sau provitamina D3, şi este regăsit, de asemenea, în frunzele plantelor de tomate şi în fructele verzi necoapte. Astfel, cercetătorii au blocat o genă din plantele de tomate care, în mod normal, transformă provitamina D3 în colesterol, ceea ce a permis ca provitamina D3 să se strângă în fructele de tomate coapte.

Pentru a transforma provitamina D3 în vitamina D3 care ajută organismul uman, roşiile au fost tratate cu lumină UVB. Studiul a constatat că provitamina D3 dintr-o roşie, odată transformată în vitamina D3, ar fi echivalentă cu cantitatea de vitamina D3 conţinută în două ouă de mărime medie sau 28 de grame de ton.

Când apar primele roșii cu vitamina D

Se aşteaptă ca primele roșii să se coacă până la sfârşitul lunii iunie, a declarat Cathie Martin. Aceste roşii ar putea fi uscate la soare după ce sunt culese, eliminând necesitatea tratamentului cu lumină UVB, a adăugat cercetătoarea.

Studiul despre roșiile modificate genetic astfel încât să conțină vitamina D3 a fost publicat luni în revista ştiinţifică Nature Plants, potrivit CNN .