Ce au descoperit britanicii la coronavirus. Mutații majore, vor fi din ce în ce mai mulți bolnavi

de: Ștefan R. Apostol
17 12. 2020

Începând de astăzi, sudul Angliei a intrat sub incidența unor noi restricții dure. Decizia vine după ce incidența ratei de infecții a crescut alarmant. Problema nu este doar rata de infectare ci și descoperirea unor noi mutații la virusul SARS-COV 2, spun specialiștii britanici.

Specialiștii britanici anunță o nouă tulpină de coronavirus

Oamenii de știință britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a unei noi variante a virusului care cauzează COVID-19 este legată de mutațiile cheie pe care le-au detectat într-o nouă tulpină. Informația a fost dată publiicității, în urmă cu două zile, pe 15 decembrie.

Specialiștii britanici spun că mutațiile includ modificări la nivelul proteinei pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane. Deși nu este cazul, încă, dar specialiștii britanici spun că există riscul ca înbolnăvirile să cresacă. recomandarea a fost să se ia măsuri rapid.

Declarația alarmantă a venit din partea grupului care urmărește genetica virusului. Aceștia au mai declarat că nu este încă clar dacă acestea o fac mai infecțioasă. Astfel că, Guvernul britanic, ca efect al acestei situații, a decis ca Londra și zona de sud a Angliei să intre sub incidența unor noi restricții, la cel mai înalt nivel.

Începând cu 13 decembrie, au fost identificate 1.108 de cazuri COVID-19 cu noua variantă, predominant în sudul și estul Angliei, a declarat Public Health England într-un comunicat.

Noua variantă, pe care specialiștii britanici a numit-o „VUI – 202012/01”, include o mutație în regiunea genomului viral care codifică proteina spike. În teorie această proteină ar putea duce la răspândirea COVID-19 mai ușor în rândul populației.

”Nu se produc infecții severe”

Specialiștii britanici mai spun că nu există dovezi că provoace infecții severe cu COVID-19. În același timp, specialiștii britanici cred că noua mutație nu fac ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente.

”Mutațiile sau modificările genetice apar în mod natural în toate virusurile. Inclusiv SARS-CoV-2 s-au produs. Asta se întâmplă pe măsură ce se reproduc și circulă în populațiile umane.

Nu este o regulă ca noua tulpină să producă infecții severe. În cazul SARS-CoV-2, aceste mutații se acumulează la o rată de aproximativ una până la două mutații pe lună la nivel global.”, au declarat specialiștii britanici.

Majoritatea mutațiilor observate până acum nu au avut niciun efect aparent asupra virusului. Doar o mică parte a mutațiilor sunt susceptibile să schimbe virusul într-un mod semnificativ.

Este foarte puțin probabil ca noilee mutații să facă virusul capabil să infecteze oamenii mai repede. Specialiștii britanici sunt de părere că este puțin probabil să provoace boli severe, sau ca noua mutație să fie mai puțin sensibilă la apărarea imună naturală sau indusă de vaccin.