Ce au construit romanii pe teritoriul României de astăzi. Drumul antic de care puţini ştiu, a rezistat aproape 2.000 de ani

de: Sabina Anastasia
29 01. 2024

Un drum antic pornește de la Dunăre și parcurge un traseu ce astăzi nu este cunoscut decât de foarte puțini oameni. A fost construit de romani și folosit până în anul 1500, potrivit specialiștilor în arheologie. Care este, de fapt, istoria lui.

Drumul antic de pe teritoriul României despre care foarte puțini oameni știu

Dacia a fost o regiune din nordul Dunării din România de astăzi. Regatul în cauză a reprezentat o reală creație, în el fiind construite numeroase orașe, cetăți, castre și monumente. La începutul secolului II, romanii au construit aici un drum antic, ce a rezistat aproape 2.000 de ani.

„Calea lui Traian” sau „Autostrada Antichității” reprezintă una dintre cele mai interesante construcții ce datează din Dacia. A rezistat nu mai puțin de 19 secole, până în anul 1500 circulându-se neîntrerupt pe ea. În prezent, drumul antic dat uitării se află pe fundul Dunării.

Te-ar putea interesa și: Descoperire istorică! Arheologii au găsit primul cartier portuar din antichitate în Maroc

La ce a fost folosită „Calea lui Traian” sau „Autostrada Antichității”

„Calea lui Traian” a fost utilizată de armatele împăratului Traian, care intenționa să se extindă în Dacia în timpul războaielor daco-romane (101-102 d.Hr. și 105-106 d.Hr), cu scopul de a zdrobi regatul dacic și de a rade de pe suprafața pământului toate fortărețele.

Drumul antic făcea legătura între zonele de la sudul și nordul Carpaților Meridionali. Pornea de la Dunăre și mergea paralel cu Oltul, potrivit unor descoperiri făcute de arheologii de la Muzeul Național de Istorie și specialiștii care se ocupă de Autostrada Sibiu-Pitești, în iulie 2023.

Punctele prin care trecea drumul antic circulat până în anul 1500

„Calea lui Traian” sau „Autostrada Antichității” traversa munții, potrivit cercetătorilor, urmând următoarele puncte de repere, descoperite în vara anului trecut:

  • Corabia – Sucidava (vechea capitală a tribului dacic al sucilor);
  • Drăgășani (Rusidava);
  • Râmnicu Vâlcea (Buridava – Stolniceni);
  • Călimănești (Arutela);
  • Boița (Caput Stenarum – castrul roman din Sibiu).

Pe traseul amintit s-a circulat, fără întrerupere, de la momentul construirii sale până în anul 1500, astfel încât specialiștii i-au atribuit drumului denumirea de „Calea lui Traian” sau „Autostrada Antichității”.

Te-ar putea interesa și: De la Orient la Occident: Călătoria fascinantă a „Drumului Mătăsii”

Ce oraș se afla la capătul „Căii lui Traian” sau „Autostrăzii Antichității”

„Calea lui Traian” sau „Autostrada Antichității” se încheia în Transilvania, la porțile căreia se afla un oraș antic, pe o suprafață de peste 30 de hectare. Ruinele sale se află astăzi la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi.

În antichitate, aici trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulțime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori, potrivit cercetătorilor. Denumirea orașului era Ulpia Traiana Sarmizegetusa.