Ce au adus oamenii la mormântul lui Nicolae Ceaușescu, de ziua lui de naștere. Toată lumea din cimitir s-a uitat lung

de: Andrei Simion
27 01. 2020

Au trecut 30 de ani de la Revoluție și mulți români încă nu l-au uitat pe Nicolae Ceaușescu. Fostul dictator ar fi împlinit 102 ani pe 26 ianuarie. La mormântul lui din cimitirul Ghencea s-au strâns, ca în fiecare an, zeci de persoane care au adus flori și au aprins lumânări.

Zeci de oameni au mers la mormântul lui Nicolae Ceaușescu

La mormântul lui Nicolae Ceaușescu s-au strâns, duminică, zeci de nostalgici. Aceștia au adus flori, au aprins candele și chiar au ținut un moment de reculegere, semn că duc dorul epocii de aur. Alții au venit cu coaroane de flori și cu portrete cu Nicolae și Elena Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu s-a născut într-o familie de țărani

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu ziua sa de naștere era sărbătorită pe 26 ianuarie. În perioada postdecembristă a fost prezentat Registrul stării civile care dovedește că Ceaușescu s-a născut în ziua de 23 ianuarie 1918. Din Revista muzeelor și monumentelor reiese că actul de naștere eliberat de primăria localității se găsea la muzeul din Scornicești încă dinainte de 1989, astfel încât prezentarea din perioada postdecembristă nu este o noutate. Data de 26 ianuarie 1918 apare și într-un referat întocmit în perioada interbelică.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceaușescu au mărturisit că acesta nu punea mare preț pe cadourile pe care le primea cu ocazia zilei sale de naștere, multe dintre ele nefiind folosite vreodată.

„Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate -, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, a declarat Camil Roguschi, arhitectul lui Ceaşescu.