Ce ascunde expresia facială a bebelușului tău. Așa poți intui ce îi trebuie, de fapt
Mulți dintre părinți s-au întrebat măcar o dată ce ascunde expresia facială a bebelușului lor. Cei mai mulți dintre ei așteaptă ca micuțul să crească și să poată vorbi, însă copiii foarte mici chiar transmit anumite mesaje. Acestea pot fi decodificate prin urmărirea atentă a micuților.
Ce mesaj vrea să-ți transmită bebelușul tău. Cum să îl înțelegi după expresiile faciale
Mulţi dintre tați se aşteaptă ca mamele să ştie din instinct cum se simt bebeluşii lor şi ce anume îi nemulțumește. Din nefericire, nici mamele nu realizează de ce plânge cel mic.
Cu toate astea, pentru a vedea ce se întâmplă cu copilul lor părinții trebuie să se ghideze după expresiile feţei bebelușului, care oferă indicii clare despre starea lui.
Când copilul mic suferă emoţional
Dacă cel mic are colţurile gurii orientate în jos, ambele sprâncene se arcuiesc, nu plânge, însă îi tremură bărbia, atunci este posibil să aibă o suferinţă emoţională. Cel mai eficient mod de calmare este stimularea ritmică.
Spre exemplu, trebuie schimbat tipul de activitate pe care îl face. De exemplu, dacă a stat cu bunicii toată ziua, oferă-i timp alături de tine.
Când este copilul mic plictisit
Copiii plictisiți încep să ţipe, să plângă, să arunce jucăriile, ca mai apoi să râdă când reacţionezi. De fapt, micuțul simte mai multă atenţie din partea părinților.
Pe măsură ce creierul i se dezvoltă, creşte şi nevoia lui de noutate. Spre exemplu, dacă îi cânţi un cântec, diversifică şi accelerează ritmul, schimbă versurile, variază tonul vocii și adaugă și nişte pași de dans.
Când este copilul mic nervos
Când este copilul mic este mânios se înroşeşte la faţă de plâns, ţine ochii închişi, îl împinge pe părinte sau chiar îl loveşte. Vrea să vedeți este că este furios.
Bebeluşi nu au sentimente ca ruşinea sau gelozia. Când plânge fără a putea fi consolat în vreun fel nu este vorba despre o boală care îl chinuie, este posibil să fie nervos din cauza oboselii sau a foamei.
Când se teme copilul mic
Copilului mic îi este frică când rămâne ca împietrit, cu privirea îngheţată, începe să plângă brusc şi tremură. Nu se liniștește singur, mai ales dacă ce l-a speriat este ceva total nou.
Micuțul se poate speria de un claxon de maşină, de bormaşina vecinului…etc. În acele momente trebuie îmbrăţişat, trebuie să i se vorbească calm, spunându-i ce se întâmplă. Nu va înţelege explicaţia, însă tonul tău calm îl va liniști.