Ce ar putea învăța obligatoriu, în curând, elevii din România. Proiect de lege

de: Ștefan R. Apostol
19 12. 2021

Istoria României, fie că vorbim de cea antică, sau modernă, a avut și are capitole importante. Unele dintre ele se regăsesc și astăzi în manualele de profil, altele nu. Un exemplu de neprezentare a faptelor în manualele de istorie sunt zilele Revoluției din 1989. Există, la nivel de proiect, o intenție de a introduce Revoluția din Decembrie 1989, cu toate etapele ei, în manualele de istorie. Dacă Andreea Esca și-a găsit loc în paginile manualelor, de ce nu ar fi loc și pentru evenimentele din Decembrie 1989?

Revoluția din Decembrie 1989 și însemnătatea ei istorică

Așa cum pentru generațiile trecute, fiecare moment important din istoria României a însemnat un punct de cotitură, așa și pentru generațiile de astăzi, evenimentele de la Revoluția din Decembrie 1989 reprezintă un astfel de moment.

Timp de 50 de ani, începând cu 1947, comunismul a acaparat și condus destinele României. Ideologiile și diferitele tipuri de îndoctrinare au dus la adevărate drame umane și sociale. Odată cu venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere, la finele anilor 60, Occidentul spera la o ruptură definitivă a României de blocul comunist.

Semnele existau, iar vizitele istorice ale președinților americani la București erau speranța că s-ar putea schimba ceva. Din păcate, realitatea avea să devină cu totul alta. Anii 80 au fost anii în care românii și România erau izolați definitiv de restul lumii, trăind într-un întuneric fără precedent.

Astăzi, de bine de rău, generațiile tinere au libertatea de a vorbi. Au libertatea de a călători, au la îndemână informațiile la zi. Generațiile de atunci, de dinainte de Revoluția din Decembrie 1989, aveau frigul, 2 ore de program la TV și o perpetuă și masivă îndoctrinare a fiului cel mai iubit al țării.

Revoluția din Decembrie 1989, cu toate evenimentele sângeroase de atunci din păcate, are o însemnătate la fel de importantă. Dacă ar fi să comparăm, cu momentul întoarcerii armelor împotriva Germaniei hitleriste. Deși acel moment avea să aducă în România ciuma roșie a stalinismului și comunismului ideologic.

Cei care au ieșit în stradă la Revoluția din Decembrie 1989, majoritatea tineri, erau născuți și crescuți într-o lume a beznei conuniste. Acei tineri au înțeles că au nevoie de libertate, o libertate pe care astăzi generațiile tinere o iau de-a gata.

De-asta este importantă Revoluția decembristă și merită a nu fi uitată și inclusă în paginile manualelor de istorie.

Proiect educațional în dezbatere pe marginea introducerii Revoluției din decembrie în cărțile de istorie

Așa cum spuneam la început, există un proiect educațional în dezbatere pe marginea introducerii evenimentelor de la Revoluția din Decembrie 1989 în manualele de istorie.

Deputatul PNL de Timiș, Marilen Pirtea, a inițiat acest proiect, promițând că-l va aduce în discuție în comisiile din Parlamentul României, începând cu prima sesiune parlamentară din 2022.

”Pentru a repara această eroare a sistemului nostru de învățământ și pentru a recunoaște meritele istorice ale revoluționarilor timișoreni, eroi ai zilelor de Decembrie 1989, voi elabora și promova un proiect de lege prin care să fie introdusă în curricula școlară studierea obligatorie a unei discipline istorice ce este esențială pentru formarea cetățenilor României. Istoria Revoluției de la Timișoara din 1989 și a schimbării de regim în Decembrie 1989 în România.

Este datoria noastră, ca timișoreni și ca români, să susținem importanța unei bune informări a elevilor despre cel mai important moment revoluționar al istoriei noastre recente. Să susținem rolul extrem de important al istoriei scrise de timișoreni în Revoluția din Decembrie 1989, urmați apoi de întreaga țară, toate aceste noțiuni. Sunt informații și analize istorice de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor de azi și de mâine, viitori cetățeni”, a anunțat Pirtea, preluat de publicația DeBanat.