Ce amendă riscă șoferii care circulă cu un anunț de vânzare pe geamul mașinii. Mulți nu știu că nu e legal

de: Andrei Simion
03 10. 2024

Mulți dintre cei care doresc să își vândă mașina preferă să posteze anunțuri pe platforme online specializate în comerțul cu autoturisme second-hand. Cu toate acestea, există încă proprietari care optează pentru metoda tradițională de a plasa anunțul de vânzare direct în geamul mașinii. Dar este aceasta o practică legală?

Drepturi asupra mașinii și respectarea reglementărilor publice

Conform legii, proprietarul unui vehicul deține toate drepturile asupra acestuia, fiind un bun privat. Cu toate acestea, când vehiculul este parcat sau circulă pe drumurile publice, trebuie să respecte anumite reglementări. Aceasta se aplică și în cazul afișării anunțurilor de vânzare pe geamurile mașinii.

Reglementările privind publicitatea pe vehicule

Legislația stipulează că orice formă de publicitate, fie că este vorba despre promovarea unui produs, serviciu sau eveniment, trebuie realizată doar în spațiile special destinate acestui scop, cum ar fi panouri publicitare, aviziere sau vehicule dedicate publicității.

Articolul 49 (h) din Legea 185/2013 menționează clar că „constituie contravenție folosirea mijloacelor de publicitate sonore care pot tulbura liniștea publică, a vehiculelor publicitare care nu au obținut aviz pentru publicitate temporară sau a mijloacelor de publicitate luminoasă care pot perturba traficul auto și pietonal.”

Prin urmare, un afiș care conține informații despre vânzarea unui vehicul este considerat material publicitar. Dacă mașina este parcată într-un spațiu public și afișul este vizibil în geam, aceasta poate fi interpretată ca publicitate neautorizată.

Circulația cu anunț de vânzare în geam

De regulă, anunțurile de vânzare auto sunt imprimate pe coli de hârtie de dimensiuni A4 și sunt lipite pe geamurile laterale, pe lunetă sau chiar pe parbriz. Codul Rutier, prin Articolul 102 (36), specifică faptul că „reprezintă contravenție și este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.”

Sancțiuni pentru încălcarea legii

Contravențiile din clasa a IV-a prevăd aplicarea unor amenzi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce se traduce în sume cuprinse între 1.485 lei și 3.300 de lei.
Astfel, șoferii care aleg să circule cu afiș de vânzare auto în geam riscă amenzi semnificative, de până la 3.300 de lei, dacă afișul afectează vizibilitatea sau eficacitatea dispozitivelor de semnalizare și iluminare ale vehiculului.