Ce amendă pot amâna șoferii din România. Singura condiție obligatorie pe care trebuie să o îndeplinească

de: Alexandra Chivu
24 04. 2021

O nouă propunere legislativă prevede ca șoferii cărora li se suspendă permisul de conducere pentru 90 de zile din cauza depășirii vitezei maxime admise cu mai mult de 50 km/h să poată solicita, o dată în an, amânarea plății amenzii. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească este ca aceștia să nu fi fost surprinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Propunere legislativă⌈ Amenda pe care o pot amâna șoferii din România și condiția pe care trebuie să o îndeplinească

Amânarea plății amenzilor este benefică, printre altele, pentru șoferii profesioniști, care ar putea stabili ca sancțiunea contravențională să le fie aplicată în perioada în care primesc și concediul, pentru ca aceștia să nu-și piardă locul de muncă, se arată în textul propunerii. În plus, de această soluție ar putea beneficia și conducătorii auto al căror loc de muncă nu depinde de automobil, dar care au de făcut mai multe drumuri sau care au evenimente în program ce nu pot fi amânate și necesită deplasarea cu autovehiculul.

„(…) sunt situaţii în familiile conducătorilor auto când apare un eveniment neprevăzut şi nefericit, cum ar fi o înmormântare, sau un eveniment fericit, cum ar fi o nuntă sau un botez, situaţii când este nevoie de multe drumuri cu maşina pentru rezolvarea unor probleme care nu suferă amânare”, se arată în cadrul proiectului.

10 clase obligatorii pentru permis de conducere

De la 1 iulie 2020 au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Rutier. Printre cele mai importante schimbări este și cea care impune obligativitatea terminării a minimum 10 clase de învățământ obligatoriu. În plus, unii dintre șoferi vor fi nevoiți să obțină mai des viza medicală.

Legat de studii, prin aceasta se dorește evitarea șoferilor analfabeți. Nu mai este o noutate că aceștia sunt tot mai des întâlniți în trafic. Tocmai de aceea au existat numeroase cazuri prezentate în media de conducători auto care nici măcar nu știau să semneze, dar dețineau un permis de conducere.

Reglementările care au intrat în vigoare îi vizează și pe cei care dețin deja carnetul, însă în special pe cei mai în vârstă. Cei trecuți de prima tinerețe sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale, iar un doctor va fi cel care, în urma unui control amănunțit, va stabili dacă șoferul are sau nu capacitatea de a conduce pe drumurile publice.