Ce alimente să nu pui niciodată în blender. Nu ai voie să faci această greșeală, strică tot

de: Ștefan R. Apostol
06 07. 2021

Blenderul poate fi un aparat cu multe funcționalități, dar chiar și acesta are limite. Fiindcă blenderul vostru a fost acolo, pentru fiecare poftă de smoothie, sos, hummus și margarita pe care ați avut-o de-a lungul anilor, este ușor să presupuneți că acest aparat de bucătărie versatil este practic invincibil. Din păcate nu este chiar așa. Există toate șansele să rămâneți fără blender dacă îl folosiți altfel decât trebuie.

Ce nu ar trebui să pui niciodată în blender

În 1922, inventatorul Stephen Poplawski a revoluționat bucătăriile din întreaga lume atunci când a pus o lamă rotativă în partea de jos a unui container înalt, creând primul blender din lume. Poplawski tocmai încerca să facă băuturi mai spumoase. Dar, în acest proces, a schimbat pentru totdeauna modul în care tocăm și procesăm și pregătim un număr infinit de alimente.

Mulțumită lui Poplawski și primului blender, am obținut smoothie-uri, margaritas și alte cocktail-uri „exotice”. Acum putem face milkshake-uri și sosuri fine, maioneza de casă și untul de nuci. Toate au devenit mai ușor ca niciodată să le aruncăm din mers în blender.

Dar, împreună cu toate alimentele pe care le-ai putea face acum într-un blender, a apărut și o listă lungă de lucruri de evitat. Blenderul poate fi un aparat cu multe funcționalități, dar chiar și acesta are limite.

Nu puneți linguri sau alte ustensile în blender. Nu puneți nimic cu oase într-un blender, acestea se vor sparge și nu veți putea niciodată să îndepărtați fragmentele din mâncare. Nu puneți bucăți mari de gheață care sunt evident prea mari pentru ca lamele și motorul blenderului să le poată sparge în recipientul blenderului.

Alimentele care-ți pot strica blenderul

Pentru a profita la maximum de blender și a-l menține în stare de funcționare, sunt alimente care trebuie evitat să le băgăm în aparat. De exemplu, lichidele fierbinți. Dacă le băgăm în blender pot provoca scurgeri explozive. Indiferent dacă încercați să faceți o supă cremoasă de ardei roșu prăjit, o pudră de dovleac, turnarea conținutului unei cratițe fierbinți în blender ar putea părea un lucru bine de făcut. Dar, în realitate, punerea lichidelor fierbinți într-un blender este de fapt una dintre cele mai periculoase greșeli pe care le poți face într-o bucătărie.

Nu băgați orezul și conopida în blender

Dacă vă trece prin cap să băgați în blender orez și conopidă, veți avea mari surprize. Când vine vorba de modul în care majoritatea oamenilor mănâncă conopidă astăzi, piure de conopidă sau orez cu conopidă, un blender nu este cu siguranță instrumentul de utilizat. Conopida este în mod inerent umedă când o gătești. Pur și simplu reține prea multă apă, indiferent dacă o fierbeți, o aburiți sau chiar o faceți cu microunde. Cea mai bună metodă, dacă tot folosiți blenederul, esste să o transformați într-o supă ușoară, dar fără aromă, din păcate.

Fără verdeață proaspătă în blender

La fel ca toate verdețurile cu frunze, varza, rucola, spanacul, ceapa elvețiană sunt toate opțiuni ideale pentru smoothie-uri sănătoase, cu conținut scăzut de calorii. Au un conținut scăzut de zahăr, un conținut ridicat de fibre și sunt pline de vitamine, inclusiv niveluri abundente de A, C și K, în special. Verdețurile cu frunze sunt, de asemenea, bune pentru inimă, talie și chiar pentru creier, contribuind la reducerea declinului cognitiv pe măsură ce îmbătrânim.

Dar oricât de bune sunt și oricât de grozave sunt într-un smoothie, există o regulă  pe care ar trebui să o respecte toată lumea, nu le puneți niciodată calde sau la temperatura camerei în blender. Odată date prin blender veți avea surpriza că li se va schimba culoarea în maro. Pentru a menține culorile vibrante, înghețați verdeața timp de 5 minute înainte de a o adăuga în blender.

Această culoare maro este rezultatul reacției oxigenului cu compușii din frunzele produselor proaspete. Cu cât fructele sau legumele sunt mai vechi sau cu cât sunt mai calde, cu atât mai ușor pot apărea aceste reacții. Adăugarea unui strop de suc de lămâie sau alt lichid acid poate ajuta la încetinirea decolorării.

Nu faceți aluat folosind blenderul

Dacă nu aveți un alt aparat care să vă ajute la crearea aluatului sau pur și simplu nu aveți chef să spargeți toate accesoriile pentru mixer, un blender ar putea părea o alternativă bună pentru a vă face aluatul de copt. Alimentele dense, cum este aluatul, tind să împiedice rotirea lamelor blenderului într-o manieră eficientă, ceea ce face ca motorul să funcționeze mai greu, rezultând supraîncălzirea. Acest lucru poate distruge nu numai motorul aparatului, dar poate chiar să declanșeze un scurtcircuit electric.

Concluzie

Un blender este bun la casa omului, este util și poți prepara rapid anumite sucuri, supe, etc. Dar, este bine să-l folosim cu chibzuință și doar cu produse care nu dăunează aparatului, nu de alta, dar va trebui să dați bani pe unul nou.