Ce alimente să nu consumi după detartraj. Și dentiștii te avertizează

de: Ana Chivu
07 09. 2022

Un zâmbet curat și bine îngrijit spune multe despre tine și te poate ajuta în zile mai puțin fericite. Indiferent de cât de atent ești atunci când îți periezi dinții, există spații interdentare pe care nu le poți curăța foarte bine cu periuța sau cu ața dentară. Aici intervine dentistul tău. Stomatologii recomandă efectuarea unui detartraj cel puțin o dată la șase luni. Ce alimente nu ai voie să consumi după acest procedeu? Toată lumea trebuie să știe asta.

Alimente interzise după detartraj: ce spun dentiștii?

Zâmbetul spune multe despre tine. Acesta este nevoie să fie curat și bine îngrijit între cele două periaje. Indiferent de cât de riguroasă ar fi igiena ta dentară, există spații pe care nu le poți curăța cu periuța sau cu ața dentară. Din cauza rămășițelor se poate depune placa bacteriană și tartru.

Tartrul favorizează apariția cariilor și accelerează deteriorarea danturii. Dentiștii recomandă ca toți oamenii să se prezinte la o clinică pentru un detartraj cel puțin o dată la șase luni. În cazul fumătorilor este nevoie de acest procedeu făcut o dată la 3 luni. Detartrajul te ajută să ai dinți curați și sănătoși.

Nu trebuie să te temi pentru că acesta se face simplu și nu doare. Cu toate astea, unele neplăceri și o anumită sensibilitate dentară poate apărea după. De asemenea, trebuie să ții cont că există câteva reguli și restricții pe care trebuie să le respecți după detartraj.

Detartrajul poate fi unul simplu sau urmat de o fluorizare. Mai exact, în cazul al doilea este vorba și de un gel cu conținut ridicat de fluor care are rolul de a întări protecția smalțului dinților.

Specialiștii recomandă să aștepți 30 de minute înainte de a mânca sau a bea orice după procedeu. Dinții sunt mai sensibili și mai permeabili atunci, așa că există o probabilitate mai ridicată ca ei să se coloreze și nu numai.

Nu trebuie să consumi asta!

Alimentele pe care trebuie să le eviți sunt:

1. Alimente care intră în gingii sau rămân printre dinți, precum:

-nuci
-semințe
-migdale

2. Alimente acide care pot răni gingiile, precum:

-citrice
-murături
-sucuri de fructe

3. Alimente prea reci sau prea calde.
4. Alimente sau băuturi care pătează dinții, ca de exemplu:

-fructe sau legume roșii (mure, afine, coacăze negre, sfeclă sau varză roșie)
-suc de morcovi
-ciocolată
-vin roșu

5. Alimente care trebuie mestecate mult sau se lipesc de dinți, cum ar fi fructele confiate.
6. Condimente precum paprika, curry, șofran, turmeric etc.
7. Băuturi carbogazoase, cafea, ceai și tutun
8. Alimente cu o cantitate mare de zahăr.