Ce alimente nu trebuie să pui în congelator. Este interzis, o spune şi Chef Joseph Hadad
Pentru a evita situațiile neplăcute în care aruncăm la gunoi cantități foarte mari de mâncare și produse alimentare alterate, pe care nu am reușit să le consumăm la timp, congelarea a devenit un aliat de nădejde, recomandat și de cei mai cunoscuți bucătari. Există însă unele reguli de care trebuie să ținem cont. Află ce alimente nu trebuie să pui în congelator. Sfaturile lui Chef Joseph Hadad.
Sfaturile lui Chef Joseph Hadad
Cumpărăm și gătim cantități mult mai mari decât consumăm, iar rezultatul este un fenomen tot mai răspândit în Europa, dar și în țara noastră – risipa alimentară. An de an, românii aruncă la gunoi tone de produse ce au ajuns să se altereze pentru că nu au fost mâncate la timp.
Pentru a evita aceste situații, congelatorul a devenit aliatul de nădejde al oamenilor. Pe blogul său, Chef Joseph Hadad a oferit câteva sfaturi importante cu privire la congelarea alimentelor. Astfel, celebrul bucătar recomandă ca mâncarea să fie congelată pe porții.
„Iar dacă sunteți o familie de 3-4 persoane, atunci porțiile nu ar trebui să fie neapărat individuale, ci porții de o masă pentru toți. Porțiile individuale pot ocupa mai mult loc în congelator și, dacă folosiți recipiente de plastic, și mai multe vase. Însă puteți congela alimentele porționate și în pungi de plastic, chiar și supa.
Puneți punga deschisă într-un bol cu marginile pungii ca o manșetă pe buza bolului și turnați supa în pungă. Când s-a umplut bolul, ridicați marginile și înnodați punga”, explică Chef Joseph Hadad pe blogul său.
Te-ar putea interesa și: A pus o sticlă de plastic în congelator și a descoperit un truc genial. Așa reduci consumul de curent
Ce alimente nu trebuie să pui în congelator
Există însă câteva reguli de care trebuie să ținem cont mereu. În primul rând, nu trebuie să punem niciodată mâncare nerăcită în congelator. Dacă temperatura preparatului este peste cea a camerei, va ridica nivelul temperaturii din interiorul aparatului, ceea ce înseamnă un risc crescut al decongelării articolelor din jur și dezvoltării bacteriilor.
„Dar nu totul poate fi congelat. De exemplu sosurile pe bază de smântână sau unt nu sunt tocmai pretabile pentru congelare pentru că la decongelare textura lor va fi una complet diferită. Nici salatele nu merg congelate.
Legumele proaspete pot fi congelate doar dacă plănuiți să le folosiți apoi la gătit, pentru că altfel vor fi prea moi și apoase pentru a fi consumate crude. Iar dacă vreți să vă pregătiți astfel legumele pentru mâncăruri ulterioare, aveți grijă să le puneți în pungi diferite pentru legume diferite. Mazărea boabe se va decongela mai repede decât buchețelele de broccoli, de exemplu.
Și mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat, pentru că la dezghețare, exact ceea ce este mai bun, partea crocantă, va fi moale și apoasă”, a precizat Hadad.
Te-ar putea interesa și: De ce să nu mai decongelezi produsele la cuptorul cu microunde. Pericolul uriaș la care te expui