Ce adaugă gospodinele iscusite în salata de vinete, în loc de maioneză. Gustul e senzațional și cremos

de: Daoud Andra
06 08. 2024

Salata de vinete nu lipsește de pe mesele românilor în special vara, când aceste legume se găsesc peste tot, la un preț accesibil. Fiecare gospodină are o rețetă preferată de salată de vinete, pe care o prepară mereu, însă puține știu acest truc. Cu ce să înlocuiești maioneza, pentru un gust deosebit și o textură cremoasă.

Cum se coc vinetele pentru salată

Dacă vrei să prepari salată de vinete, alege legume bine coapte, care să fie ferme, să nu aibă porțiuni moi sau stricăciuni. Cu cât sunt culese mai recent, cu atât mai bine. Spală vinetele și usucă-le cu un prosop și pregătește-le pentru a fi coapte. Preîncălzește cuptorul la 220°C. Așază vinetele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace vinetele timp de 30-40 de minute, având grijă să le întorci din când în când, astfel încât să se gătească uniform.

Vinetele pot fi coapte și direct pe flacăra de la aragaz sau pe o tavă metalică. Varianta ideală este să le coci la foc de lemne sau pe grătar, dar pot fi coapte foarte bine și pe aragaz. Înțeapă vinetele cu o furculiță din loc în loc pentru a permite lichidului să se scurgă din ele și pentru ca vinetele să nu se crape.

Așază vinetele direct pe plită sau pe tavă. Coace-le timp de 10-15 minute, întorcându-le regulat, până când coaja este neagră și vinetele sunt moi. După ce vinetele s-au răcit puțin, îndepărtează coaja. Lasă-le la scurs 10-15 minute, într-o sită, pentru a scăpa de lichidul în exces, care le dă și un gust amar.

Ce să pui în salata de vinete, în loc de maioneză

După ce vinetele s-au scurs, toacă-le cu o ustensilă din lemn sau din plastic. Pune-le într-un bol și adaugă peste ele sare, ceapă, câteva linguri de ulei și puțină zeamă de lămâie. Pentru un gust mai bogat, călește puțin ceapa tocată în ulei și, după ce s-a răcit, adaug-o în salată.

Pasul final este maioneza. Multe gospodine pun maioneză făcută în casă sau de la borcan, însă aceasta dă preparatului un gust greoi și îl face să se altereze mai repede. Poți înlocui maioneza cu un alt ingredient, respectiv iaurtul grecesc. Acesta face ca salata de vinete să aibă o textură cremoasă și un gust fresh, fiind ideal mai ales vara.

Un alt ingredient care schimbă complet gustul salatei de vinete este pasta de susan sau tahini. Câteva lingurițe din acest ingredient fac salata să aibă o aromă orientală, deosebită, care îi va cuceri pe cei care gustă din ea.