Ce a vorbit Vladimir Putin la telefon cu Erdogan. Veste de ultimă oră, cererea președintelui Turciei

de: Bișinicu Andreea
11 12. 2022

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, președintele statului turc, au purtat o discuție telefonică extrem de importantă, pe teme economice, relatează presa internațională. Cei doi lideri de stat au despre aprovizionarea cu cereale și stoparea războiului în Ucraina. Care a fost cererea Turciei.

Putin și Erdogan, discuție telefonică aprinsă

Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a purtat o conversație telefonică lungă cu omologul său, Vladimir Putin, despre încetarea conflictului armat din Ucraina, precum și construirea unui potețial hub de gaze naturale pe teritoriul Turciei.

„Președintele Erdogan și-a exprimat dorința sinceră ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie cât mai curând posibil”, au declarat oficialii statului turc.

În cadrul discuției purtate la telefon, Erdogan a propus ca orașele Ankara și Moscova să înceapă să lucreze la exportul altor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale de la Marea Neagră, către Turcia.

Pe de altă parte, Rusia a solicitat oficialilor Organizației Națiunilor Unite să pună presiune pe țările occidentale să ridice unele sancțiuni pentru a se asigura că Moscova își poate exporta liber îngrășămintele și produsele agricole.

Conform Reuters, este vorba și de o parte a acordului privind cerealele din Marea Neagră despre care oficialii de la Moscova au declarat că nu ar fi fost pus în aplicare.

„Acordul are un caracter complex, care necesită înlăturarea obstacolelor pentru livrările relevante din Rusia pentru a satisface cererile țărilor care au cea mai mare nevoie”, a transmis liderul de la Kremlin.

Citește și Unde va fugi Vladimir Putin în cazul în care lucrurile se complică. Ar fi ales deja țara, s-a aflat tot despre „Arca lui Noe”

Alianța dintre Rusia și Turcia nu ar fi văzută cu ochi buni de către Uniunea Europeană

Potrivit informațiilor apărute în presa din Europa, colaborarea dintre Turcia și Rusia nu ar fi văzută cu ochi buni de către Uniunea Europeană.

Mai mult de atât, oficialii europeni sunt preocupați de menținerea Turciei a unui parteneriat strâns cu Rusia, în ciuda faptului că războiul din Ucraina nu s-a încheiat şi a sancţiunilor occidentale dure împotriva Moscovei, conform dpa.

Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene, a trimis o scrisoare către Parlamentul European în care își exprimă îngrijorarea față de aprofundarea relaţiilor economice între Turcia şi Rusia, pe care le considerăe „o cauză de mare preocupare”.

De asemenea, oficialul UE este îngrijorat de politica Turciei de „a nu se alătura măsurilor restrictive ale UE împotriva Rusiei”.

Citește și Planul lui Vladimir Putin pentru Ucraina. Nimeni nu mai credea că e în stare să facă aşa ceva