Ce a spus Patrick Mouratoglou la procesul Simonei Halep: ”Declarațiile au confirmat implicarea sa”

de: Beatrice Dumitru
15 09. 2023

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj, după ce a fost testată pozitiv la US Open 2022. ITIA a publicat dosarul procesului de la tribunalul Sport Resolutions, în care se regăsesc mai mute detalii importante. Printre acestea se află și declarația lui Patrick Mouratoglou, în calitate de martor, dată în fața judecătorilor.

Declarațiile lui Patrick Mouratoglou la procesul Simonei Halep

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat documentul integral prin care s-a decis suspendarea Simonei Halep pe o perioadă de patru ani. Este un raport de 126 de pagini, în care se prezintă întreaga desfășurare a procesului de la Tribunalul Sport Resolutions.

În motivarea ITIA, se arată că Simona Halep s-a consultat şi cu antrenorul Patrick Mouratoglou, care a spus că suplimentul poate fi folosite în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu părea a fi nimic în neregulă. De asemenea, apare și ce a spus antrenoruol sportivei, în calitate de martor.

Patrick Mouratoglou și Simona Halep.

„Cele două declaraţii de martor ale domnului Mouratoglou au confirmat implicarea sa în recomandarea de a înlocui suplimentele luate de doamna Halep, aşa cum s-a descris deja mai sus. De la deschiderea Academiei sale în 1996, acesta a lucrat cu mulţi jucători de tenis de elită (iar numele pe care le-a dat includeau cu siguranţă jucători aflaţi în vârful sportului).

El nu a avut niciodată niciun motiv să creadă că dna Halep ar fi utilizat substanţe interzise sau metode de dopaj, inclusiv dopaj sanguin. El nu a ezitat să spună că era o jucătoare onestă care nu ar fi luat niciodată vreo substanţă care i-ar fi pus în pericol cariera şi reputaţia”, se arată în motivație.

Greșeala făcută de Simona Halep

ITIA a mai precizat că Simona Halep a făcut o greșeală majoră. Ea nu a declarat că a consumat colagen, suplimentul contaminat, nici în august 2022, dar nici la o discuție oficială cu reprezentanții ITIA care a avut loc în octombrie 2022. La audierile de pe 28 și 29 iunie, la tribualul Sport Resolutions, fostul lider mondial a precizat că a omis să spună despre supliment pentru că a uitat.

Citește și: Replica lui Patrick Mouratoglou, după mesajul Simonei Halep legat de suspendare: ”Este o rușine”

Observăm că doamna Halep nu a dezvăluit suplimentul Keto MCT pe Formularul de Control al Dopajului („DCF”) pentru testul său de urină din 29 august 2022. De asemenea, ea nu l-a menționat nici în interviul său din 26 octombrie 2022, cu ITIA.

În cadrul interogatoriului încrucișat avut la audierea din iunie, ea a declarat pentru DCF că a uitat și că, la interviu, probabil, de asemenea, a uitat să îl menționeze. Aceasta a fost clar o neglijență din partea ei, mai ales la interviu, când nevoia de deschidere completă ar fi fost și mai evidentă”, se arată în motivarea dată de ITIA.

ITIA a cerut șase ani de suspendare pentru Simona Halep

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani în cazul de dopaj, dar din dosarul procesului reiese că ITIA a cerut o pedeapsă mai mare, mai exact șase ani. Neregulile descoperite în pașaportul biologic al sportivei i-au determinat pe cei de la ITIA să creadă că sportiva se dopa de mai multă vreme și de aceea au vrut o sancțiune și mai aspră.

Citește și: ITIA a vrut să o lase fără bani și trofee pe Simona Halep. Ce sumă uriașă pierdea, dacă tribunalul nu respingea cererea

De asemenea, ITIA a cerut ca Simonei Halep să i se ia banii și trofeele obținute din momentul în care pașaportul biologic a început să prezinte neregularități, în perioada 8 martie 2022 și până pe 7 octombrie 2022.

Tribunalul Sport Resolutions nu a admis cererile ITIA și a decis să îi anuleze doar rezultatele de la US Open 2022.