Ce a pățit un tânăr rus din cauza războiului din Ucraina: „Tata mi-a spus că sunt un trădător care ar trebui împușcat primul”

de: Cezar Andrei
16 03. 2022

Războiul din Ucraina provoacă dezbinare în rândul familiilor de ruși. Un tânăr de 25 de ani, student la științe politice, care s-a declarat împotriva războiului este în conflict cu părinții săi din cauza diferențelor de opinie. Acesta nu mai vorbește cu tatăl lui de mai bine de două săptămâni, atunci când au avut o discuție în contradictoriu privind conflictul din Ucraina.

Un tânăr rus a fost criticat în termeni foarte duri de tatăl său din cauza războiului din Ucraina

Vladimir Miroșnik este doar unul din numeroșii tineri pe care părinții îi consideră trădători pentru că sunt împotriva războiului, scrie The Moscow Times. Tânărul de 25 de ani nu a mai vorbit cu tatăl său de pe 1 martie, la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina. Părintele lui Vladimir consideră că fiul său este un „trădător” pentru că susține încetarea focului, iar pentru asta „ar trebui împușcat primul”.

„Nu mai vorbesc cu tatăl meu de când a refuzat să îmi răspundă la argumentele împotriva războiului, spunându-mi în schimb că sunt un trădător care ar trebui împușcat primul”, relatează Miroșnik, un student la științe politice în vârstă de 25 de ani.

De pe 24 februarie, când a început invazia Rusiei în Ucraina, în multe dintre familiile de ruși s-a au început să se producă rupturi care se adâncesc pe zi ce trece din cauza divergențelor pe tema războiului. În timp ce tinerii sunt împotriva conflictului, persoanele mai în vârstă au opinii pro război.

„Dorința mea de a pleca de acasă crește în fiecare zi”, afirmă un tânăr din Moscova în vârstă de 22 de ani care locuiește cu bunicii săi și a cerut să nu îi fie menționat numele.

„Din păcate nu am încă suficiente resurse pentru a face asta”, explică acesta.

Diferențe de opinii între generații

În mare parte, diferendete privind războiul apar între generații. Rușii mai în vârstă își iau informațiile în general de la presa de stat controlată strict de Kremlin, iar enerațiile mai tinere se informează de pe social media și canelele independente de Telegram, care sunt considerate mai de încredere decât presa de stat.

„Am fost în stare de șoc în dimineața în care a început războiul”, spune Marina, o altă tânără din Moscova care în prezent locuiește în Riga.

„I-am trimis bunicului meu o înregistrare video cu sirenele antiaeriene care sunau în Kiev. El mi-a răspuns cu un videoclip cu ruși care cântă cântece de război în Afganistan și mi-a zis că am mers să apărăm Donbasul”, spune ea.

Potrivit unui sondaj al VTsIOM (una dintre firmele de sondare a opiniei publice controlată de Kremlin), 9 din 10 ruși ieșiți la pensie sau aflați în pragul pensionării susțin războiul din Ucraina.