Ce a pățit un elev din Bihor la BAC. A fost dat afară, imediat, din sala de examen

de: Beatrice Dumitru
02 07. 2024

Cei care au terminat liceul au început pe 1 iulie examenul de Bacalaureat 2024. Peste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, s-au înscris la această sesiune. Iar incidentele nu au lipsit. Un elev din Bihor a fost dat afară din sala de examen. Ce a făcut acesta?

De ce a fost eliminat elevul de la BAC

În județul Bihor, la a doua probă scrisă a examenului național de Bacalaureat 2024 un candidat a fost dat afară din sala de examen. Acesta absolvise Liceul Teoretic nr. 1 Bratca și a susținut bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleșd.

Absolventul a fost dat afară din centrul de examen, după ce a fost găsit cu un telefon mobil asupra lui, a anunțat Inspectoratul Școlar Județean. Acesta a fost eliminat pentru tentativă de fraudă și nu va mai putea să se înscrie la bacalaureat timp de două sesiuni. La intrarea în sală, elevii sunt informați că nu au voie cu materiale ajutătoare (manuale, dicționare, notițe etc.), cu telefoane mobile, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare sau cu ghiozdane.

Și o elevă din Câmpulung a fost exclusă din examenul de Bacalaureat 2024, după ce telefonul cu care a intrat în sala de examen a început să-i sune, în timp ce profesorii supraveghetori scanau lucrarea. Incidentul s-a petrecut la prima probă, cea la Limba și literatura română. De asemenea, în Vâlcea, opt elevi au fost prinși în timp ce încercau să copieze.

Ce se întâmplă în cazul eliminrii unui elev din sala de examen

Candidații care au fost eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați eliminați din examen, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Candidații eliminați de la o probă nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024

  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale.