Ce a pățit Laura Codruța Kovesi în Comisia Europeană. Vestea proastă primită în urmă cu puțin timp

Ce a pățit Laura Codruța Kovesi în Comisia Europeană. Vestea proastă primită în urmă cu puțin timp
Ce a patit Laura Codruta Kovesi in Comisia Europeana. Vestea proasta primita in urma cu putin timp

Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA, este din nou în centrul atenției! Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu cea care a fost prima femeie procuror general al României. Anunț de ultimă oră!

Probleme pentru Laura Codruța Kovesi

Protejata lui Klaus Iohannis are probleme în Comisia Europeană. Laura Codruța Kovesi lucrează în cadrul Parchetului European, o instituție nou creată pentru a investiga și urmări penal fraudele cu fonduri ale UE. Recent, acesteia i s-a dat sarcina de a proteja 800 de miliarde de euro, ce reprezintă fonduri de redresare în contextul pandemiei de Covid-19, bani mult mai ușor de fraudat în această perioadă de criză.

Mai mult, Parlamentul European şi Consiliul European au majorat bugetul agenţiei cu 7,3 milioane de euro în luna decembrie 2020, pentru a fi utilizați la recrutarea unor “analişti financiari, precum şi experţi IT”, cu scopul de a urmări fluxurile internaţionale de bani criminali. Această măsură a dus la un război în toată regula între Laura Codruța Kovesi și Comisia Europeană.

Comisia Europeană îi pune bețe în roate

Laura Codruța Koveși a intrat în conflict cu Comisia Europeană, după ce instituția a lăsat-o fără fonduri. Potrivit unei surse anonime, citată de EUObserver, Koveși se ceartă cu reprezentanții din Comisia Europeană, după ce forul a decis să taie din fondurile instituției sale. Forul european nu ar permite Parchetului European să cheltuiască bani din buget pentru angajarea unor experţi fiscali. Această informație a fost confirmată de Monika Hohlmeier, preşedintele comisiei pentru buget din Parlamentul European.

”Comisia nu a fost de acord ca Parchetul European să angajeze specialiști care să permită Parchetului să-și îndeplinească misiunea. Nu înțeleg și nici nu încerc să înțeleg orice justificare pentru acest comportament din partea Comisiei”, a precizat Hohlmeier, citată de EUObserver.

Fonduri de ordinul miliardelor pentru redresarea economică

Comisia Europeană alocase pentru anul 2021 doar 37,7 milioane de euro, în ciuda solicitării Parchetului European (EPPO) pentru 56 de milioane de euro. Însă, suplimentarea fondurilor cu 7,3 milioane de euro a dus la un buget total de 44 de milioane de euro. În ciuda faptului că banii au fost aprobați de către Consiliu și Parlament, Comisia pune bețe în roate investigației de infracțiuni financiare pentru protejarea fondurilor de relansare, după ce a refuzat să aprobe utilizarea banilor disponibili.

Potrivit directorului general al agenției anti-fraudă OLAF, Ville Itala, UE se confruntă cu ”marele risc” al utilizării frauduloase a celor 800 de miliarde din fondul european post pandemie.

”Prevenția este importantă, este o sumă imensă de bani”, a precizat Itala.

Kovesi este nemulțumită de această decizie

Deoarece aceste fonduri urmează să fie distribuite în mare viteză pe perioada crizei, există un mare risc cu privire la alocarea banilor.

Laura Codruța Kovesi se plânge că nu e lăsată să facă angajări la Parchetul European.

„Ce să fac cu banii, să cumpăr flori?”, ar fi spus Kovesi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI