31 iul. 2021 | 09:09

Ce a găsit un bărbat din Dolj în timp ce săpa pentru o piscină! Comoara e unică în România. Ce recompensă a primit de la statul român

News
Ce a găsit un bărbat din Dolj în timp ce săpa pentru o piscină! Comoara e unică în România. Ce recompensă a primit de la statul român
Descoperirea fantastică a unui doljean în timp ce săpa pentru o piscină

Un bărbat din Dolj a rămas mut de uimire în timp ce săpa pentru o piscină. Ce a descoperit acesta? El a fost recompensat de statul român pentru cele găsite. Câți bani a primit?

Descoperirea fantastică a unui doljean

Un doljean a rămas surprins în urma descoperirii fantastice făcute în timpul în care săpa terenul pentru o piscină. Acesta a găsit un tezaur îngropat pe vremea lui Burebista, ulterior a fost recompensat de statul român. Concret, el a găsit peste 100 de monede romane și podoape de argint vechi de aproape 2.300 de ani.

Toate obiectele se aflau într-o oală în pământul din apropierea localnicului din comuna Pielești. Acesta făcea săpături pentru o piscină când a dat nas în nas cu dovezile trecutului. Cel din urmă a predat obiectele care au intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova.

Anunțul a fost făcut în cursul zilei de vineri de către președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile, care afirmă că cetățeanul a descoperit tezaurul și și-a primit recompensa meritată. Conform legii, doljeanul se bucură de o sumă echivalentul a 45% din valoarea pieselor.

„Un tezaur veritabil, descoperit în curtea unui doljean, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se află, în această perioadă, într-un amplu proces de restaurare şi conservare. Obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pieleşti, în luna mai a anului trecut.

Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede. Imediat a anunţat autorităţile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj”
Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj (Sursa: facebook.com)

Ce spune un specialist?

Sursa mai arată că monedele romane și bijuteriile dacice urmează să fie expuse la Muzeul Olteniei în lunile următoare. După ce bărbatul a sesizat specialiștii a urmat un proces îndelungat de datare și stabilire a valorii obiectelor găsite.

  • Detalii despre tezaurul găsit

– 107 monede majoritar romane și 16 piese de podoabă: fragmente de inele, brățări, verigi și o fibulă

„Acea fibulă face parte dintr-un model care se regăsea doar în vestul Europei. Este în formă de linguriţă şi este singura de acest fel din estul Europei. Ea era larg răspândită în vest şi aparţinea mediului celtic. Cred că acest tezaur a fost îngropat prin secolul I înainte de Hristos, atunci când a avut loc acţiunea lui Burebista de a unifica toate triburile dacice.

Au fost mai multe lupte atunci, iar cine l-a îngropat probabil mergea la război. Apoi, ori a fost ucis în luptă, ori a emigrat în altă parte, cert este că nu s-a mai întors să dezgroape monedele, care au rămas în pământ mai bine de 2.000 de ani“
Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Capital.ro
Angajații români care vor avea salariu de bază mai mare decât minimum pe economie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro