Ce a făcut Vladimir Putin după ce a aflat că premierul Slovaciei a fost împuşcat. E ceva neobişnuit pentru liderul rus

de: Ionuț Vieru
16 05. 2024

Vladimir Putin a reacționat după ce a aflat de tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico. Ce a avut de spus liderul Rusiei, aflați în rândurile următoare.

Gestul făcut de Vladimir Putin după ce premierul Slovaciei a fost împușcat

Kremlinul a condamnat tentativa de asasinare asupra premierului slovac Robert Fico și i-a urmat însănătoșire grabnică. Președintele Vladimir Putin se pregătea pentru o vizită în China, dar și-a făcut timp pentru a-i trimite o telegramă președintei slovace Zuzana Caputova.

„Am fost indignat să aflu despre atentatul asupra vieţii preşedintelui guvernului Republicii Slovace, Robert Fico. Nu poate exista nicio justificare pentru această crimă monstruoasă.

Îl cunosc pe Robert Fico ca fiind un om curajos şi hotărât. Sper foarte mult că aceste calităţi îl vor ajuta să supravieţuiască acestei situaţii dificile”, se arată în telegrama trimisă de către liderul Kremlinului, Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis, de asemenea, un mesaj în legătură cu tentativa de omor asupra premierului Slovaciei.

„Normal, condamnăm acest atac în cei mai fermi termeni cu putinţă. Considerăm că este absolut inacceptabil – aceasta este cu adevărat o mare tragedie. Sperăm că domnul Fico va reuşi să-şi revină şi să se facă bine cât mai repede. Îi urăm însănătoşire grabnică”, a declarat acesta, potrivit cotidianului rus Izvestia.

Putin și premierul Slovaciei

Robert Fico a fost nimerit de trei din cele cinci gloanțe trase

Premierul Slovaciei urma să participe la o ședință de guvern, la un centru cultural din Handlova. Potrivit martorilor de la fața locului, Fico a mers să-i salute pe oamenii aflați la fața locului în fața centrului cultural, când s-au auzit mai multe focuri de armă, după care Fico a căzut.

Potrivit The Guardian, premierul era conștient în timp ce era dus la spital, dar starea lui era foarte gravă. A fost transportat cu elicopterul în orașul Banska Bystrica.

Robert Fico a trecut printr-o operație complexă care a durat cinci ore, iar acum medicii spun că starea lui este stabilă, dar în continuare foarte gravă.

„Din fericire, din ce am aflat eu, operația a mers bine și cred că, în final, va supraviețui. Nu mai este într-o stare în care să-i fie amenințată viața în acest moment.

A fost rănit grav, însă, unul dintre gloanțe i-a perforat stomacul, iar un al doilea a lovit articulația. Imediat a fost transportat la spital și apoi dus la operație”, a declarat adjunctul premierului, Tomas Taraba, potrivit The Guardian.

Se pare că trei dintre cele cinci gloanțe trase de atacator, de la o distanță mică, l-au nimerit pe premierul slovac.