Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în ultima zi din viață. S-a spus că cineva a încercat să-l otrăvească. Care e adevărul

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în ultima zi din viață. S-a spus că cineva a încercat să-l otrăvească. Care e adevărul

Nicolae Ceaușescu a fost executat, alături de soția Elena, pe 25 decembrie. Ce a făcut dictatorul în ultima zi de viață? S-a spus că cineva a încercat să îl otrăvească, dar care este adevărul?

Nicolae Ceaușescu, ultima zi de viață. Ce a făcut?

  • 22 decembrie 1989. Printr-un decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional.
  • 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, apoi condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

S-a spus că cineva a încercat să-l otrăvească. Care e adevărul?

Vremea a trecut, ”cultul lui Ceaușescu” nu mai există, fiind interzis prin lege în iulie 2015, dar poveștile despre el se vor răspândi veșnic, căci oricum ar fi făcut-o, și-a lăsat amprenta în lume și a reprezentat o parte de început. Una dintre poveștile care vor fi mereu spune este legată de fiolele care i-au fost trimise dictatorului în cazarma de la Târgoviște, în decembrie 1989.  Ceaușescu era diabetic, iar în momentele de după Revoluție primise două fiole de insulină, pentru tratament.

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în ultima zi din viață. S-a spus că cineva a încercat să-l otrăvească. Care e adevărul
Profesorul Iulian Mincu

Nicu a refuzat tratamentul și, ulterior, s-a spus că în cele două fiole se afla otrava care trebuia să îi aducă sfârșitul înainte de proces. Cel care a deslușit situația a fost profesorul Iulian Mincu, doctorul care îl tratase pe dictator și în luna aprilie a aceluiași ani. Mincu fusese chemat în acea lună la un consult pentru că echipa de medici care îl trata pe Ceaușescu era depășită de evoluția unui diabet vechi de 10-12 ani. Profesorul a constatat că dictatorul se afla în precomă hiperosmolară și a reușit să îl convingă pe Nicu să accepte terapia cu insulină.

”Începea ziua de 25 decembrie și…”

„Eu personal am luat fiolele de la spitalul nostru și le-am pus în pungă, iar medicul care le-a dus vă poate confirma, mai este și astăzi aici. Doctorul Grigorescu, împreună cu alt doctor, Trifan, le-a dus la Ministerul Apărării și le-a predat ministrului, pentru a fi duse mai departe. Se pare că bolnavul le-a refuzat, considerând că sunt false. Apoi, a citit eticheta… și li s-a spus că fuseseră trimise de mine. Prima dată nu li s-a spus că au fost date de mine, de la spital.

Cred că, dacă știa, nu le-ar fi refuzat. După aceea, nu i s-au mai făcut. În 22 decembrie i s-a făcut insulina. În 23 decembrie, diabetul era echilibrat, spre sfârșitul zilei de 23 începuse să se dezechilibreze. În 24, nu a făcut insulină…Începea ziua de 25 decembrie, tot fără tratament. Starea de tensiune, graba cu care s-a mers cu acest proces, în opinia mea, era dată de situația în care se găsea bolnavul fără insulină”, a povestit medicul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI