Ce a făcut ÎPS Pimen atunci când Nicolae Ceaușescu a vizitat Mănăstirea Putna. Credincioșii au rămas mirați
În perioada de tristă amintire, mulți dintre cei care se aflau în slijba Bisericii au fost nevoiți, fie să se retragă ân mânăstiri și să se revolte tacit împotriva sistemului, fie să facă față dictatorului și să tacă din gură.
Ce a făcut ÎPS Pimen atunci când Nicolae Ceaușescu a vizitat Mănăstirea Putna
Toată lumea știe deja că fostul dictator Nicolae Ceaușescu nu prea era unul din acei oameni plin de afecțiune către biserică și ne aducem aminte, cei care am prins acele vremuri, momentele în care Ceaușescu a decis dărâmarea unor biserici, pe tot teritoriul României.
Un episod interensat a avut loc în 1966 la Mânăstirea Putna, perioadă în care ÎPS Pimen se afla în acest locaș de cult ca profesor. În acel an Nicolae Ceaușescu a decis să viziteze Mănăstirea Putna. Vizita avea loc cu prilejul împlinirii sorocului de 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii Putna. ”După această vizită, Putna, îndeosebi, dar și celelalte mănăstiri au fost „năvălite” de mulțimea turiștilor, mai ales a școlarilor și a studenților.”, se spune în documentele vremii.
În relatările vremii din presă s-a descris în detaliu vizita conducătorului iubit la Mânăstirea Putna, dar ceea ce puțină lume știe este că ÎPS Pimen a avut îndatorirea de a-i fi ghid lui Ceaușescu și primei doamne, Elena Ceaușescu. Aceasta era prima vizită a viitorului dictator la o Mănăstire, după instalarea în funcția de secretar general al Partidului. Înaltul Pimen a povestit în câteva rânduri cum a decurs vizita, care s-a soldat cu aprobarea acoperirii bisericii Mănăstirii cu tablă de cupru, considerat atunci material de război.
După vizita lui Ceaușescu, ÎPS Pimne scria despre aceasta și spera ca prigoana împotriva preoților și, în general, a celor dedicați acestei profesii, să se oprească, având în vedere că Ceaușescu plecase impresionat de cele văzute în celebrul locaș de cult.
”Seara, când nu mai erau turiști în mănăstire, venea, intra în biserică, îngenunchea în fața mormântului lui Ștefan cel Mare câteva minute, săruta mormântul, săruta și icoanele din catapeteasma bisericii, săruta mâna părintelui ghid, mulțumindu-i, și pleca la gazda sa din Putna. Ea a cerut o carte cu litere chirilice, „pentru cultura ei”; părintele stareț Gherasim a priceput ce dorește în realitate; i-a dat un Ceaslov și o Psaltire.”, povestea ÎPS Pimen.
Credincioșii au rămas mirați
Cam în aceeași perioadă a vizitei lui Ceaușescu la Putna, au fost și mulți turiști care au trecut pragul Mânăstirii și stând de vorbă cu cei de-acolo aflau de vizita acestuia și mulți reacționau optimist, în speranța că totul va fi mai bine, odată cu venirea lui Ceaușescu la conducerea partidului și a țării.
„Dacă Ceaușescu a fost la Putna, nu mai are nimeni dreptul să ne mai urmărească și să ne ceară socoteală de ce mergem la biserică și la mănăstiri”, spuneau turiștii cu multă bucurie sufletească.