Ce a făcut, de fapt, Ion Iliescu la Mineriada din 1990. Piața Universității, curățată de minerii cărora li s-a dat o putere exagerată
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la intervenţia violentă din Piaţa Univesităţii, în 13-15 iunie 1990, când forţele de ordine şi minerii s-au năpustit asupra manifestanţilor . În urmă cu patru ani, Iliescu declara că nu îşi asumă responsabilitatea dramelor întâmplate în acele zile în zona zero a revoluției românești.
Ce a făcut, de fapt, Ion Iliescu la Mineriada din 1990
De-abia își revenea poporul român după evenimentele dramatice din decembrie 1989 și gusta din noua democrație instaurată în România, când lucrurile au degenerat pe fondul nemulțumirilor legate de deciziile guvernului codus de Petre Roman, în frunte cu noul președinte ales democratic, Ion Iliescu.
Manifestațiile pașnice ale studenților din Piața Universității au devenit un adevărat teatru de război odată cu venirea minerilor lui Miron Cosma în București. Intervențiile extrem de dure, atât ale forțelor de ordine, cât și ale minerilor, au făcut multe victime iar Europa privea consternată la un spectacol de forță și sânge pe străzile Bucureștiului.
„Mineriada din 13-15 iunie 1990” a venit pe fondul manifestărilor ca fiind anticomuniste și îndreptate împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu. Protestele au început pe 22 aprilie 1990, odată cu Fenomenul Piaţa Universităţii.
Principalul subiect al acelor proteste pașnice îl reprezenta punctul 8 al ”Proclamaţiei de la Timişoara”. Acesta se referea clar la foştii activişti comunişti şi foştii ofiţeri de Securitate. Conform celebrului punct 8 ar fi trebuit să li se interzică dreptul la candidatură pentru trei legislaturi consecutive.
Conform declarațiilor fostuli președinte, Ion Iliescu, acesta nici măcar nu se afla în Capitală la momentul intervenției dure a minerilor și forțelor de ordine împotriva manifestanților din Piața Uniersității.
„Pe 13 iunie mă aflam la Lonea, împreuna cu fratele meu, și urmaream la televizor derularea Campionatului Mondial de fotbal. În pauza dintre meciuri am fost sunat de la dispeceratul din Valea Jiului. Mi s-a spus că m-a căutat la telefon cineva important de la Cotroceni”, declara Ion Iliescu.
Piața Universității, scena unor violențe fără precedent
Partea ciudată în toată această poveste, confirmată doar de unul din personajele acelor zile, Miron Cosma, este că liderul minerilor declara că la momentul sosirii în număr mare al minerilor, fostul președinte se afla la Palatul Victoria și nu la Lonea, așa cum declarase ulterior Iliescu.
”Odată ajunși la Palatul Victoria, am fostt întâmpinați de președintele Iliescu. Acesta ne-a mulțumit că au venit și a adaugat: „Am vorbit și cu Miron Cozma să faceți curățenie!”, povestea liderul minerilor.
Evenimentele acelor zile sunt, la fel ca cele ale revoluției decembriste, umbrite de mistere și de lucruri neelucidate nici până în ziua de azi, iar procurorii militari, în 2017, au finalizat cercetările în dosarul „Mineriadei din 13-15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în instanţă a cauzei.
Ulterior, în 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că ancheta în Dosarul Mineriadei din 1990 trebuie refăcută. Argumentul a fost că s-au identificat anumite nelegalități ale rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi astfel s-a dispus restituirea dosarului la Parchet.