Ce a făcut David Popovici când ministrul Sportului a vrut să bată palma cu el. Momentul a fost stânjenitor VIDEO

Ce a făcut David Popovici când ministrul Sportului a vrut să bată palma cu el. Momentul a fost stânjenitor VIDEO
Campionul Mondial s-a apucat de înot la vârsta de patru ani

Ce a făcut David Popovici când ministrul Sportului a vrut să bată palma cu el. Incontestabil, David Popovici, tânărul de 17 ani este vedeta de marcă a Campionatelor Mondiale FINA 2022. Înotătorul român a câștigat prestigiosul titlu la 200 liber masculin și la 100 de metri.  Recordul a mai fost făcut la prima ediție a Campionatelor Mondiale, în 1979 de un american. Devenit peste noapte vedeta sportului românesc, de la politicieni la personalități publice au salutat realizările tânărului de 17 ani. Aseară, pe Aeroportul Internațional „Henry Coandă”, David a fost întâmpinat de o pleiadă de admiratori, dar și de fosta campioană olimpică Camelia Potec și de ministrul Eduard Novak. A existat și un moment, văzut de o țară întreagă. S-a întâmplat când ministrul Novak i-a înmânat premiul oferit de Guvernul României, în valoare de 200.00 de euro.

David Popovici, sportivul român menit să devină mare înotător

În urmă cu câteva zile au avut loc Campionatele Mondiale de înot de la Budapesta, Ungaria. Plecat din poziția de outsider, atât la 100 de metri, cât și la 200 de metri, David Popovici și-a confirmat încă odată valoarea pe care o are.

Tânărul de 17 ani a fost o adevărată revelație  și fenomen al înotului. Aceștia sunt doar câțiva dintre termenii folosiți pentru a-l descrie pe David Popovici după performanța sa de la Campionatele Mondiale FINA 2022.

Numele românului de 17 ani a apărut rareori în conversațiile de dinaintea evenimentului. Statisticele nu îl puneau între favoriții care vor câștiga medaliile de aur la Budapesta, în Ungaria.

A devenit o senzație peste noapte după ce a luat cu asalt titlul la 200 m liber masculin. David Popovici a reușit un nou record mondial de juniori de 1.43.21. O zi mai târziu, a înregistrat un timp de 47,13 pentru a doborî și recordul mondial de juniori la 100 m liber masculin.

La scurt timp după ce a câștigat titlul mondial la 200 m liber masculin la Campionatele Mondiale FINA 2022 de la Budapesta, Popovici a fost întrebat: „Care este secretul succesului tău?”. Fără să ezite, adolescentul bine spus a zâmbit și a răspuns:

„Pur și simplu pasiunea mea înflăcărată pentru înot și munca grea. Este elementar, dar dacă combini munca grea cu pasiunea, atunci stelele se vor alinia la un moment dat pentru tine.

Îmi place să cred că sunt un tip obișnuit capabil să facă lucruri extraordinare. Dar nu cred că sunt special sau mai bun decât oricine, deloc. Sunt un om, doar că înot repede.”, a declarat David Popivici după cursă.

Premiat de Guvernul României

Înotul românesc suferă din lipsă de infrastructură, și nu numai. Dar, rezultatele obținute de David Popovici nu au rămas fără reacții. Printre acestea se numără și decizia premierului Ciucă de  a-l premia pe campionul mondial cu suma de  un milion de  lei, adică 200.000 de euro. Deși, așa cum declarau mai multe voci publice, nu era vorba de bani, în contextul actual l-ar putea ajuta pe David în viitoarele performanțe.

Ce a făcut David Popovici când ministrul Sportului a vrut să bată palma cu el. A fost văzut de o țară întreagă

Aseară postul național de televiziune TVR 1 și TVR Info au transmis în direct momentul sosirii lui David Popovici în țară. A fost așteptat în salonul principal al aeroportului „Henry Coandă” de un număr important de fani. Personalități publice și ministrul Eduard Novak, alături de Camelia Potec și de familie, s-au aflat și în salon, așteptându-l pe David.

După un discurs greoi, pe alocuri cu greșeli de exprimare, Eduard Novak i-a înmânat în primă fază un trofeu creat expre pentru tânărul David Popovici. Ulterior a venit și momentul înmânării cecului de 200.000 de euro. Momentul, văzut de o țară întreagă, a fost cel puțin comic, având în vedere că David ținea în mână și trofeul și cecul. Este momentul în care ministrul Novak îi întinde mâna pentru a da noroc cu el, iar David a fost nevoit să renunțe la cecul oferit.

Campionul Mondial s-a apucat de înot pentru a corecta o problemă de spate

Sunt puțini care, poate, știu că David Popovici a început să înoate la vârsta de patru ani. Se apuca de înot din două motive principale. În primul rând, părinții lui au crezut că astfel va obosi un copil ușor plictisit și îl va ajuta să doarmă mai bine.

În al doilea rând, sportul a fost sugerat de un medic. Acesta a crezut că ar putea ajuta la corectarea scoliozei în stadiu incipient a lui Popovici. Este vorba de o afecțiune la copii în care coloana vertebrală se răsucește și se curbează în lateral.

Era un talent înnăscut în apă, ceea ce l-a ajutat să își dezvolte încrederea în sine. La vârsta de 10 ani, a doborât primul său record național în proba de 50 de metri spate. Patru ani mai târziu, a devenit cel mai rapid înotător sub 15 ani la Festivalul Olimpic al Tineretului European, cu un timp de 49,82 în proba de 100 liber.