Condițiile puse de Vladimir Putin pentru încetarea războiului. Ce a discutat liderul de la Kremlin cu Emmanuel Macron.

Condițiile puse de Vladimir Putin pentru încetarea războiului. Ce a discutat liderul de la Kremlin cu Emmanuel Macron.
Detaliile discutiei telefonice de o ora si jumatate

Emmanuel Macron se implică în războiul din Ucraina. Președintele francez a avut o convorbire cu Vladimir Putin prin telefon. Acesta a făcut mai multe cereri către liderul de la Kremlin, în contextul situației extrem de tensionate din Ucraina. Apelul a fost făcut la cererea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy și a ținut cont de situația umanitară, se arată în comunicatul președinției franceze.

Emmanuel Macron a vorbit cu Vladimir Putin la telefon

Vladimir Putin a refuzat să poarte discuții directe cu Zelenskyy de când a lansat atacuri militare asupra Ucrainei săptămâna trecută.

În cadrul convorbirii telefonice, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să pună capăt războiului rusesc din Ucraina și să pună în aplicare o încetare imediată a focului, a anunțat luni Elysee.

Lucrând pentru a acționa ca un mediator internațional, Macron „a reiterat cererea comunității internaționale de a pune capăt ofensivei rusești împotriva Ucrainei și a insistat asupra necesității de a pune în aplicare imediat o încetare a focului”.

Pe Twitter, el a precizat că a făcut, de asemenea, apel la Putin să oprească loviturile și atacurile asupra civililor, reședințelor, infrastructurii civile și drumurilor.

Emmanuel Macron i-a cerut președintelui Federației Ruse să respecte „oprirea tuturor loviturilor și atacurilor împotriva civililor și a locurilor de reședință”, „conservarea tuturor infrastructurilor civile”, precum și „securizarea axelor rutiere, în special a drumului la sud de Kiev”, se arată în comunicat.

Locatarul Palatului Elysée a cerut, de asemenea, ca „dreptul umanitar internațional și protecția populației civile și livrarea de ajutoare să fie respectate, în conformitate cu rezoluția adusă de Franța în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”.

Liderul de la Kremlin a acceptat să rămână în contact cu președintele francez

În plus, șeful statului francez și-a exprimat dorința de a rămâne în contact cu Vladimir Putin în zilele următoare, „pentru a împiedica agravarea situației”. O cerere acceptată de interlocutorul său.

Kremlinul a fost de acord să protejeze civilii și infrastructura civilă, potrivit unui raport al BFMTV care citează oficiali de la Elysee.

De joia trecută, războiul a provocat moartea a peste 350 de civili ucraineni, inclusiv copii, și rănirea a peste 1.600 de persoane, precum și strămutarea a cel puțin 3 milioane de oameni, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății.

Conversația a avut loc în timp ce discuțiile dintre Rusia și Ucraina au început la granița cu Belarus. Autoritățile ucrainene au cerut o încetare imediată a focului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul lor, scrie francetvinfo.

În timpul convorbirii de o oră și jumătate, Macron l-a îndemnat pe Putin să respecte dreptul umanitar internațional, să protejeze civilii și să autorizeze livrarea de ajutor umanitar. El a declarat că Franța va prezenta o rezoluție Consiliului de Securitate al ONU în acest sens.

Macron i-a sugerat lui Putin „să rămână în contact în zilele următoare” pentru a „relua discuțiile”.

Macron a vorbit, de asemenea, cu Zelenskyy în „mai multe ocazii în ultimele ore” și a lăudat „simțul său de responsabilitate” în vederea negocierilor, chiar dacă Ucraina rămâne sub atac, a adăugat comunicatul.