Ce a descoperit un fermier în timp ce își lucra pământul. Are o vechime de 4.500 de ani VIDEO

de: Ștefan R. Apostol
28 04. 2022

Un fermier palestinian a găsit o sculptură rară din piatră, veche de 4.500 de ani în Fâșia Gaza. Arheologii spun că o reprezintă pe zeița canaanită a dragostei și a războiului. Sculptura reprezintă capul lui Anat. Era considerată zeița iubirii, a frumuseții și a războiului în mitologia canaanită, a declarat Jamal Abu Rida, un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Turismului și Antichităților.

Un fermier din Fâșia Gaza a dezgropat o statuie veche de 4.500 de ani

Un fermier care și-a plantat pământul în Fâșia Gaza a recoltat mult mai mult decât a semănat. Descoperirea a fost făcută în Khan Younis. Pe rețelele de socializare, unii locuitori din Gaza fac comentarii ironice, sugerând că asocierea zeiței cu războiul pare potrivită.

În ultimii ani, ei au asistat la o serie de explozii devastatoare în conflictul dintre Israel și grupurile militante din Gaza, care este guvernată de Hamas. Cu toate acestea, descoperirea acestei statui din calcar amintește cum Fâșia Gaza, parte a unei importante rute comerciale pentru civilizațiile antice succesive, a fost inițial o așezare canaanită. Sculptura de 22 cm înălțime arată clar chipul zeiței purtând o coroană de șarpe.

„Am găsit-o din întâmplare. Era plin de noroi și l-am spălat cu apă. Ne-am dat seama că este un lucru prețios.

Nu știam că are o valoare arheologică atât de mare. Îi mulțumim lui Dumnezeu și suntem mândri că a rămas pe pământul nostru, în Palestina, încă de pe vremea canaaniților.”, a declarat fermierul Nidal Abu Eid, pentru BBC.

Statuia lui Anat, una dintre cele mai cunoscute zeități canaanite, este acum expusă în Qasr al-Basha, o clădire istorică ce servește drept unul dintre puținele muzee din Gaza.

Statuia a rezistat vicisitudinilor

Prezentând artefactul în cadrul unei conferințe de presă, Jamal Abu Rida, de la Ministerul Turismului și Antichităților, condus de Hamas, a declarat că statuia este „rezistentă în timp” și că a fost examinată cu atenție de experți. El a precizat că aceasta reprezintă un punct de vedere politic.

„Astfel de descoperiri dovedesc că Palestina are civilizație și istorie și nimeni nu poate nega sau falsifica această istorie.

Acesta este poporul palestinian și civilizația sa antică canaanită.”, a declarat Jamal Abu Rida.

Nu toate descoperirile arheologice din Fâșia Gaza au fost la fel de apreciate sau au avut o soartă atât de bună. Hamas, o organizație militantă islamistă, a fost acuzată anterior că a distrus rămășițele unui mare oraș canaanit fortificat, Tell al-Sakan, pentru a face loc unor locuințe și baze militare la sud de orașul Gaza, foarte populat.

Un bronz antic de mărimea unui om al zeului grec Apollo a fost descoperit de un pescar în 2013, dar ulterior a dispărut în mod misterios. Cu toate acestea, în acest an, Hamas a redeschis rămășițele unei biserici bizantine din secolul al V-lea, după ce donatorii străini au contribuit la plata unui proiect de restaurare care a durat ani de zile.

De asemenea, lucrările au fost oprite pe un șantier de construcții din zona de nord din Fâșia Gaza, când au fost descoperite 31 de morminte din epoca romană. Deși astfel de situri antice ar putea fi o atracție pentru vizitatorii străini, Fâșia Gaza nu are practic nicio industrie turistică.

Israelul și Egiptul restricționează drastic fluxul de persoane care intră și ies din enclava de coastă sărăcită, în care locuiesc aproximativ 2,3 milioane de palestinieni, invocând probleme de securitate.