Ce a apărut pe cerul României. Se întâmplă extrem de rar, iar oamenii de știință au și o explicație
Fenomen extrem de rar în România! Ce au putut vedea oamenii pe cer și cum explică specialiștii acest lucru? Iată imaginile incredibile!
Fenomen rar în România. Ce a apărut pe cer?
Un fenomen fascinant dintotdeauna a fost și va rămâne curcubeul, iar tocmai felurile sale de a apărea pe cer surprind din ce în ce mai tare. Deși de cele mai multe ori a putut fi văzut cel cu care ne-am obișnuit cu toții, curbat, există mai multe tipuri. De-a lungul timpului, pe cer a fost surprins curcubeul de foc, cu culorile împrăștiate, un curcubeu într-un nor, unul pe jumătate, dar și unul alb. Cele mai spectaculoase sunt de departe cel de foc și curcubeul alb, de care au avut parte recent românii. Cel din urmă a rezultat în urma unei ceți dense care a cuprins mare parte din România. Imaginile arătau că este luminos și strălucitor precum un curcubeu obișnuit, dar fără nicio culoare, cu mențiunea că tocmai ceața l-a făcut să fie incredibil de alb. Melvin Niclolson a întâmpinat pentru prima oară aceast fenomen în noiembrie a lui 2016, în regiunea Rannoch Moon, la sud de Glencoe, în vestul Scoției. Majoritatea oamenilor care au mai văzut asta până atunci nici n-au știut despre ce este vorba, mai ales că-și face apariția foarte rar.
”Am fost în munți de dimineață cu un prieten care mi-a spus că știe locația unui copac foarte frumos, cel din mijlocul fotografiei pe care am făcut-o. Soarele a început să se ridice în spatele nostru, arzând burnița, iar în acel moment curcubeul de ceață a apărut. Nu am văzut așa ceva în cei zece ani de când călătoresc pe glob imortalizând peisaje și nici în cei 44 de ani de viață”
Melvin Nicholson
Cum se formează?
- Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic ce se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc plin de culori, după ce lumina soarelui se reflectă în picăturile de apă din atmosferă.
Explicația științifică
-Tensiunea superficială face ca picăturile de apă, mai ales cele foarte mici, să fie aproape perfect sferice.
-Refracția și reflexia luminii explică de ce lumina curcubeului are altă direcție decât lumina de la soare.
-Dispersia, adică dependența indicelui de refracție al apei de lungimea de undă a luminii, explică de ce curcubeele sunt colorate și nu doar albe.
-Difracția luminii devine semnificativă atunci când picăturile de apă sunt extrem de mici, de ordinul micronilor, deci comparabile cu lungimea de undă (aproximativ 0,5 μm). În acest caz culorile curcubeului se estompează.
-Dacă picăturile sunt mari și nu se află într-un echilibru care să le asigure forma sferică, efectul de curcubeu fie este redus, fie nu apare.