Caz șocant la Brașov. Pacientă infectată COVID-19 în spital, strigăt disperat de ajutor înainte să moară: „Mamă, nu mai pot să respir”

Caz șocant la Brașov. Pacientă infectată COVID-19 în spital, strigăt disperat de ajutor înainte să moară: „Mamă, nu mai pot să respir”
Pacientă din Brașov, lăsată să moară în condiții grele Foto ilustrativă

Mii de români s-au plâns în această perioadă greu încercată de neregulile observate în spital, după ce și-au internat rudele, și de cele mai multe ori, le-au luat acasă în sicrie. Cel care își plânge astăzi mama moartă este Constantin Păun, un fiu care a făcut tot ce i-a stat în putere să-și țină mama departe de virsul ucigaș. El a reușit, însă sistemul medical românesc a dat greș rapid.

Incompetența ucide

Constantin Păun este unul dintre sutele de români care și-au scris povestea nefericită către povesteamea@antena1.ro, acolo unde oamenii doresc să facă publică nedreptatea și bătaia de joc cu care sistemul medical românesc tratează viețile oamenilor. Cu toții am înțeles că este o situație grea, o presiune extremă pentru medici, dar cum putem înțelege atunci când persoanele dragi sunt victimele directe ale neglijenței?

De multe ori, pe lângă tot efortul depus de multe cadre medicale (cărora le suntem veșnic recunoscători), există și personal care nu-și arată câtuși de puțin interesul și atenția față de pacienți.

Acesta este cazul unei doamne din Brașov, pacientă cu probleme neurologice grave, care nu a fost tratată nici pentru afecțiunea de care suferă, iar ulterior, nici pentru COVID-19. Fiul femeii de 62 de ani cere dreptate pentru incompetența și ignoranța de care mai multe spitale au dat dovadă într-o scurtă perioadă de timp.

Femeia s-a infectat de COVID-19 de la un coleg de cameră

Începând cu 24 noiembrie, atunci când femeia a avut nevoie să fie internată, Constantin Păun a fost detectiv, fiind atent la tot ce mama sa a solicitat, dar și la tot lanțul de evenimente nefericite pentrecute în urma transferurilor de la un spital la altul.

Astfel, la scurt timp după ce a fost internată la Spitalul Judeţean Braşov, femeia a fost mutată la Spitalul Astra din Braşov, acolo unde s-a și infectat de COVID-19.

“Pe 1 decembrie dimineaţa m-a sunat o domnişoară, s-a recomandat medic rezident, fără nume, să-mi spună că: „ştiţi, mama dumneavoastră este pozitivă”. Şi zic: cum aşa? Pentru că a avut test negativ la internare.

A zis că au avut un caz de COVID în salon şi „i-au retestat pe toţi şi mama dumneavoastră a ieşit pozitivă. Aşa că nu ştiu ce să fac.” Adică m-am străduit 10 luni să o feresc, să o protejez, să îi asigur toate cele necesare ca să nu iasă din curte şi acum s-a pozitivat în spital şi „ne pare rău, asta e”, a declarat bărbatul.

Femeia a fost transferată la alt spital în stare gravă

Fiul femeii a povestit în continuare pentru antena1 că mama sa îi cerea ajutorul, fără vlagă, spunându-i că nimeni nu se ocupă de ea și că nu poate respire. Femeia a cerut, de asemenea, apă și un medicament de 40 de bani pe care spitalul nu îl avea.

„La un moment dat, într-o seară mi-a zis: „mamă, nu mai pot să respir”. Adu-mi un miofilin. I-am spus să ceară de la o asistentă. „Păi nu am cui şi am spus deja şi au spus că nu au Miofilin”. N-au avut o pastiluţă care costă 40 de bani. Mă sună să-mi spună: „te rog frumos pune-mi un bidon de apă cu dop”, pentru sportivi ca să nu dea pe ea când bea, „să am şi eu apă să o ţîn lângă mine în pat că nu are cine să-mi dea apă”, a mai povestit acesta.

După ce a fost transferată în mai multe spitale, printre care, la un spital de psihiatrie și la Spitalul Județean, unde fusese prima oară, pacienta a ajuns într-un centru rezidențial pentru vârstnici. Acolo, personalul medical s-a oripilat și s-a îngrijorat de starea gravă a femeii. Pe lângă faptul că aceasta venise cu un scutec murdar, cu un maieu și în stare de inconștiență, mama lui Constantin Păun avea o saturație extrem de mică.

„A plecat de la Spitalul Astra cu saturaţie 60. Pacienta la noi stătea cu două concentratoare de oxigen şi avea undeva la 88 saturaţie cu două concentratoare de câte 5 litri fiecare”, a dezvăluit Florin Guran, managerul Centrului Rezidențial pentru Vârstnici „Maria”, potrivit observatornews.ro.

Managerul a povestit că în acel centru nu existau medicamente din protocolul nou pentru COVID-19, iar medicii de acolo vin și stau câte 3-4 ore.

Bărbatul vrea să-și răzbune mama și pe toți cei aflați în situația ei

Fiul pacientei ucise de sistemul medical a afirmat că aceste nereguli criminale nu pot rămâne nepedepsite. Bărbatul nu s epoate obișnui cu gândul că mama sa nu mai este, mai ales că pentru această drama există mai mulți vinovați.

„Am nevoie să o iau pe mama înapoi. Cum o iau pe mama înapoi? Cum? Îmi pare rău dar nu mai pot să vorbesc. Au găsit-o moartă în salon la două şi jumătate. I-am întrebat cum s-a întâmplat. „Păi nu ştim, am găsit-o moartă.

Avea mască pe faţă dar am găsit-o moartă”. Ei doar sunt paznicii oamenilor trimişi acolo să moară. Nu există medic acolo. Nu a văzut-o nimeni. Am înregistrarea cu o asistentă care îmi spune că: „păi noi nu avem medic”. Nu a văzut-o nimeni aici.

N-a ajutat-o nimeni în condiţiile în care eu am protejat-o 10 luni de zile ca să se infecteze cu COVID într-un spital și de acolo să fie pasată de la unul la altul că mai apoi să ajungă să moară singură într-un salon”, a spus acesta potrivit sursei menționate.