Câți români mai sunt în Afganistan în prezent. Cum ar putea să ajungă în România
Odată cu retragerea definitivă a trupelor NATO și americane de pe teritoriul afgan, țara a intrat în haos. Talibanii în urmă cu 24 de ore se aflau deja în capitala Kabul. România și-a retras majoritatea trupelor, dar au mai fost cel puțin 60 de oameni rămași în Afganistan. Din totalul de 60, au revenit în țară 30 de persoane. Restul de 35 rămași, sunt români, angajați ONU, anunță Florin Cîțu.
Afganistan este pe margginea prăpastiei. Talibanii au ocupat capitala Kabul
Haos și disperare. Acestea sunt cuvintele acestor zile în Afganistan. Imagini publicate recent de pe aeroportul din Kabul, arătau oameni disperați agățându-se de avioanele americane decolând. Mulți dintre ei au decedat după ce au căzut de pe aripile avionelor în decolare. În tot acest timp Joe Biden apără retragerea trupelor americane din Afganistan.
”Ne-am dus în Afganistan în urmă cu aproape 20 de ani, cu obiective clare. Să îi prindem pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că al-Qaeda nu poate folosi Afganistanul ca bază pentru a ne atacă din nou. Am făcut asta. Misiunea noastră în Afganistan nu trebuia niciodată să fie construirea națiunii, nu trebuia să creăm o democrație centrală.
Îmi mențin decizia. Am promis mereu poporului american că voi fi direct. Adevărul este că totul s-a desfășurat mai repede decât am anticipat. Ceea ce s-a întâmplat este faptul că liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară, iar armata afgană a cedat în unele cazuri fără a încerca măcar să lupte. Trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte într-un război și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl ducă.”, declară Joe Biden, conform agenției Reuters.
Mii de oameni disperați să fugă din Afganistan s-au strâns luni aeroportul Kabul după ce talibanii au pus mâna pe capitală. După ocuparea orașului Statele Unite ale Americii a decis să întrerupă evacuările. La Wasinghton președintele Joe Biden se confruntă cu critici crescânde privind retragerea SUA.
Scenele haotice de pe aeroport includeau un grup care se agăța de un avion de transport militar al SUA în timp ce decola pe singura pistă. O persoană a părut să cadă din avion în timpul decolării, conform înregistrărilor televizate.
România a instaurat celulă de criză la MAE
Pe fondul crizei din Afganistan, premierul Florin Cîțu anunța care este bilanțul numărului de personal român aflat încă la Kabul. Conform acestuia, mai sunt 35 de români staționați în capitala afgană, majoritatea angajați ONU.
Conform informațiilor, la nivelul Ministerului de Externe s-a format o celulă de criză pentru a rezolva repatriera românilor din Afganistan. Tot premierul Cîțu a oferit și soluția de urgență pentru a putea rezolva această situație.
„În această dimineaţă am avut mai multe discuţii cu domnul preşedinte referitor la situaţia de securitate din Afganistan şi, ştiţi foarte bine, pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, Părăsiţi imediat Afganistan.
În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă, i-am propus domnului preşedinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru care va merge acolo”, a manunțat premierul Florin Cîțu.
În același context, ONU a emis un comunicat cu privire la situația angajaților săi, inclusiv cu personalul român angajat, conform Antena 3.
”ONU intervine doar în acest caz de criză în care se vor evacua persoanele care nu reprezintă personal ONU sau personal de interes care să rămână în continuare.
Sunt peste 3.300 de angajați ONU acum în Afganistan.”, a transmis expertul ONU Cosmin Corendea, pentru Antena3.
Președenția României a emis un comunicat pe marginea situației din Afganistan
Ca urmare a escaladării situației din capitala Afganistanului, Kabul, s-a decis crearea celulei de criză la Ministerul de Externe și se încearcă rezolvarea situației, cât mai repede posibil. Tot în această dimineață, Administrația Prezidențială a emis un comunicat pe marginea tensiunilor din Afganistan.
“România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi”, arată Administraţia Prezidenţială.