Câți refugiați ucraineni pot ajunge în România. Ce se va întâmpla în țară
În contextul escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina, Ministrul Afacerilor Externe le-a cerut românilor să părăsească țara vecină „cât mai curând” și să evite să se deplaseze în zona de est a Ucrainei și Peninsula Crimeea. Totodată, premierul Nicolae Ciucă a vorbit și despre refugiații ucraineni pe care România îi poate primi. Potrivit prim-ministrului, țara noastră este pregătită pentru a accepta, „un număr destul de mare” de refugiați.
Câți refugiați ucraineni pot ajunge în România
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, decret care ulterior a fost ratificat și de Parlament. În urma acestei acțiuni, țările occientale au impus sancțiuni dure Rusiei, iar foțele armate al NATO au crescut gradul de alertă, considerând că Moscova nu se va opri aici, ci va continua mișcările de trupe.
În contextul în care situația din Ucraina s-ar agrava și mai mult, România anunță că ar putea primi aproximativ jumătate de milion de refugiați din țara vecină.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat însă că nu se așteaptă ca un număr atât de mare de refugiați să ajungă în România.
Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi. Aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii care au în subordine acest lucru”, a spus Vasile Dîncu.
Nicolae Ciucă: „Avem pregătite măsuri pentru primirea de refugiați și pentru repatriere ”
De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a confirmat că țara noastră este disponibilă pentru a primi „un număr cât mai mare” de refugiați, și a precizat că până acum nu au fost făcute solicitări de repartriere.
Nu avem această solicitare. Există doar comunicatul MAE şi în funcţie de solicitări suntem pregătiţi să acţionăm ca atare, există pregătite măsuri astfel încât să putem să asigurăm sprijinul necesar unui flux de refugiaţi, inclusiv partea de repatriere. Până în acest moment nu avem nicio solicitare”, a afirmat premierul la Parlament, potrivit Agerpres.
Nicolae Ciucă a spus, cu privire la situația din Ucraina, că până în acest moment nu există o analiză cu instituțiile de specialitate.
Toate aceste informaţii le primim din surse deschise şi în acest moment când discutăm nu am reuşit să avem încă o analiză cu instituţiile de specialitate”, a spus Nicolae Ciucă.
De câte locuri de cazare pentru refugiați dispune România în momentul de față
Potrivit Europa Liberă, România are o capacitate cu mult mai scăzută de a primi refugiați, față de estimările autorităților. În eventualitatea unui conflict armat între Rusia și Ucraina, țara noastră ar putea caza doar 1.500 de refugiați în cele șase centre de cazare destinate acestora.
Centrele se află în București, Giurgiu, Galați, Suceava, Maramureș și Timiș. În 2021, acestea au avut un grad de ocupare de 70%, în condițiile în care numărul de solicitări de azil a crescut cu peste 50% față de 2020 și de aproape patru ori față de 2019, conform sursei citate.