Câți refugiați ucraineni din cei 43.000 intrați prin Vama Isaccea își caută un loc de muncă în România. Numărul este rușinos

de: Rosu Ioana
24 03. 2022

Războiul din Ucraina a împins aproape patru milioane de ucraineni să fugă din calea morții, astfel că refugiații s-au îndreptat către țările vecine sau alte state în care aceștia au putut fi primiți de rude sau prieteni. România este una dintre țările care a primit cu brațele deschise sute de mii de ucraineni, oferindu-le tot suportul de care au nevoie. Recent, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a transmis câte persoane care au trecut prin vama Isaccea sunt dispuse să muncească în România.

Câți ucraineni doresc să muncească în România

Mulți ucraineni și-au părăsit locuințele și au fugit în țările vecine doar cu hainele de pe ei și cu cei mici în brațe. Printre cei mai fericiți sunt cei care au reușit să-și strângă într-o valiză două, trei haine de schimb pentru copii și cele mai importante lucruri pe care și-au dorit să nu le piardă.

Românii s-au mobilizat în număr impresionant și le-au oferit refugiaților un adăpost deasupra capului, alimente, băuturi calde, pături și tot ce aveau nevoie pentru a trece mai ușor peste drama trăită și peste pierderea propriilor locuințe.

Statul român și-a asumat să susțină refugiații cu tot ce au nevoie pe perioada războiului, oferindu-le chiar posibilitatea de a beneficia de toate serviciile din România, de la Sănătate, Educație până la oferirea unui loc de muncă.

Cu toate acestea, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Cristian Denuşi, a dezvăluit numărul refugiaților care și-au depus candidature în vederea găsirii unui loc de muncă.

De menționat este faptul că, pănă în prezent, 43.000 de ucraineni au câți au intrat prin Vama Isaccea și doar câteva sute au ales să rămână în Tulcea. Dintre aceste persoane, multe se confruntă cu lipsa documentelor sau a dovezilor conform cărora ar calificați pe anumite domenii.

Ce îi determină pe refugiați să nu muncească în România

Deși au fost scoase la concurs posturi dedicate cetățenilor ucraineni, aceștia nu se înghesuie să aplice pentru a ocupa un astfel de loc de muncă. Pe lângă lipsa actelor și a calificărilor, un alt factor demotivant ar fi incertitudinea viitorului. Astfel, Cristian Denuși a anunțat că doar 15 persoane din Ucraina se află în evidența Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă

„Începând cu data de 9 martie, în evidenţele noastre au fost înregistrate 15 persoane, 13 femei şi doi bărbaţi, şi au fost emise trei repartiţii. Două persoane au rămas în Tulcea şi şi-au găsit un loc de muncă în alimentaţie publică, iar una nu a mai venit pentru că a plecat din judeţ.

Sunt persoane care au documente de identitate, dar nu au actele care le atestă cursurile de formare profesională, iar altele au actele acestea, dar nu au paşaportul. Cele 15 persoane care sunt în evidenţele noastre au toate actele în regulă”, a declarat, pentru Agerpres, directorul (AJOFM).

Există și situații fericite în care refugiații din Ucraina au început deja să muncească în țara noastră, încercând să-și exprime în acest fel recunoștiința pentru ajutorul acordat. Una dintre aceste persoane este Alexei Grosu, în vârstă de 38 de ani, care a sosit în Tulcea cu soția și cei trei copii.

„Eu sunt agricultor, iar acasă aveam sere. Acum lucrez ca ajutor de bucătar. Fac tot ce-mi spun. Pentru cineva care nu a mai lucrat în acest domeniu e un pic dificil”, a declarat Alexei Grosu, care s-a arătat încântat de colegi, dar și de procedura de angajare simplă.