29 mart. 2023 | 11:15

Câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt. Amenda e de 15.000 de lei dacă încalci legea, mulţi habar nu au

Diverse
Câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt. Amenda e de 15.000 de lei dacă încalci legea, mulţi habar nu au
Un proiect legislativ spune câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt

Fermierii români au avut de suferit, încă din 2021, datorită unor focare de pestă porcină africană (PPA) care au menținut sectorul porcinelor sub presiune. Fenomenul, din nefericire, a continuat și în anul următor, diminuând efectivele de porci, atât în fermele industriale, cât și ograda crescătorilor particulari. Anul 2023 mai aduce o lovitură acestora din urmă, printr-un nou proiect de lege care va limita câţi porci ai voie să creşti în curte. Același proiect de lege mai prevede și amenzi de 15.000 de lei dacă se încalcă această limitare.

Focarele de pestă porcină africană și criza crescătorilor de porci

După ce că 2021 venea după un an de criză, restricții și pandemie, 2022 a continuat să fie un an greu pentru crescătorii de porci, fie de fermele industriale, fie de crescătorii particulari. În 2022 România confirma apariția unui nou focar de pestă porcină africană la o mare fermă de porci din vestul județului Timiș. Tot atunci se lua decizia ca 39.000 de animale să fie sacrificate, conform datelor furnizate de prefectul județului.

Pesta care afectează porcii și mistreții s-a răspândit în Europa de Est în ultimii ani. Din păcate, sute de cazuri au fost raportate în România și în alte câteva state din Uniunea Europeană în 2022, în rândul porcilor ținuți în curți și în gospodării mici, precum și în câteva ferme private mari.

Vezi și: Pesta porcină africană se extinde în continuare. Un nou focar a fost depistat în raionul Briceni

Exportul românesc în derivă

Pe piață dinamica comerțului cu carne de porc din România s-a schimbat de la prima detectare a PPA în 2017. Ca urmare a restricțiilor impuse de partenerii comerciali ai României, exporturile de carne de porc către alte state membre ale UE și țări din afara UE s-au prăbușit.

În 2020, de exemplu, datele arată că exporturile au atins doar o zecime, fiind vorba de doar 3.467 de tone, din cifra maximă din 2017. Pierderile de pe piețele de export au dus la creșterea stocurilor interne. Stocurile mai mari, împreună cu o scădere a cererii de carne de porc proaspătă din cauza pandemiei COVD-19 în 2020, au redus importurile de carne de porc cu 2,5%, până la 272.630 de tone, potrivit datelor publicate de Trade Data Monitor.

Vezi și: Reguli noi pentru crescătorii de porci. Ce amenzi uriașe riscă românii

Un proiect legislativ spune câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt

Pe lângă aceste crize și pierderi de animale și, implicit, de venituri, iată că acest an mai aduce o lovitură dură, în special crescătorilor particulari de porci. Conform unui nou proiect legisaltiv se dorește limitarea numărului de animale pe care un crescător particular îl va putea avea în gospodărie.

În cadrul prevederilor dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România, se specifică clar câţi porci ai voie să creşti în curte, de fapt, și anume se limitează la doar 15 animale.

În cadrul acelorași prevederi se mai specifică și interdicția de a mai deține și porci masculi necastrați mai mari de patru luni, iar crescătorii vor fi obligați să înștiințeze medicii veterinari dacă au scroafe crescute pentru însămânțare artificială, iar acestea vor fi luate în evidența medicilor. Concret, iată ce se arată în HG privind stoparea pestei porcine, la articolul 6 din document:

Câţi porci ai voie să creşti în curte

„să dețină maxim 15 porcine;

să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;

să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta”.

Vezi și: De unde provine carnea de porc din Kaufland. Detaliul de pe etichetă pe care nu l-ai băgat niciodată în seamă

Amenda e de 15.000 de lei dacă încalci legea

Pe lângă aceste limitări legate de câţi porci ai voie să creşti în curte, și condiționări vin și măsurile punitie împotriva celor care vor încălca prevederile legale ale acestui document, asta însemnând și amenzi de până la 15.000 de lei dacă încalci legea:

„Constituie contravenție și se sancționează după cum urmează: a) nerespectarea prevederilor art. 5, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;

b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1), (2), (3) sau (4) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, respectiv cu amendă de la 13.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale;

c) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5) a), b), c) sau f) cu amendă de la 600 lei la 800 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale;

d) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5)

e), i), j) sau k) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale; e) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (7) cu amendă de la 9.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale”, anunță ANSVSA.

Noul proiect vine ca o modificare a unei propuneri legislative din 2021, înaintată de ANSVSA, prin care crescătorii privați erau limitați la nu mai mult de șase porci. Proiectul de ordonanță prevedea, de asemenea, norme specifice de sănătate animală și de biosecuritate atât pentru tipurile de exploatații comerciale, cât și pentru cele necomerciale.

Această propunere legislativă a generat, de asemenea, reacții vehemente, susținând că măsura îi penalizează pe micii fermieri și va reduce veniturile din mediul rural. În schimb, reprezentanții sectorului comercial al porcinelor considerau această inițiativă ca fiind singura modalitate de a controla și eradica pesta porcină.

PlaySport
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
Cancan.ro
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Stirile PROTV
Trupul șoferului a fost secționat și a murit pe loc. Cum s-a produs tragedia de pe A1. „Venea cu viteză foarte mare un BMW”
Romania TV
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Capital.ro
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
EVZ.ro
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Adevarul
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
BZI.ro
Codin Maticiuc a rămas fără telefon în autobuz! „Cumva i-am și simțit!”
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Fără vize în America. Data la care vor fi eliminate definitiv
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro