Câți oameni mor zilnic în România din cauza infecțiilor din spitale. Anunțul lui Alexandru Rafila

de: Sabina Anastasia
25 10. 2022

Pericolul infecțiilor din spitale este o realitate ce nu poate fi contestată. În fiecare an, în Europa mor zeci de mii de oameni din cauza infecțiilor contractate în instituțiile medicale. Țara noastră nu reprezintă o excepție. Anunțul făcut de șeful Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila. Câți oameni mor zilnic în România din cauza acestor situații.

Anunțul lui Rafila: de la 0,2% la 1% pacienți afectați de infecții

La nivel european, în fiecare an, sunt înregistrate milioane de cazuri de pacienți care contractează infecții în spitale. Câteva zeci de mii dintre aceste victime ajung, în cele din urmă, să își piardă viața. În țara noastră, 1% din totalul pacienților externați prezintă infecţii asociate asistenţei medicale.

Primul studiu realizat vreodată la nivel european cu privire la infecțiile nosocomiale din spitale arată că impactul infecțiilor contractate în unitățile sanitare este de două ori mai mare decât efectele combinate ale nu mai puțin de 32 de infecții contractate în afara instituțiilor medicale. Printre acestea din urmă se numără inclusiv gripă, HIV și tuberculoză.

Recent, șeful Guvernului de la București i-a cerut ministrului Sănătății să întocmească un raport cu privire la numărul de pacienți afectați de infecțiile din spitalele din România. Alexandru Rafila a anunțat, marți, 25 octombrie, că a finalizat documentarea.

1% dintre pacienții externați din spitale au contractat infecțiile nosocomiale. La nivel european, media este de 7%, potrivit declarațiilor ministrului. În țara noastră, procentul de pacienți care se infectează în spital a crescut de la 0,2% la 1%.

Câți oameni mor zilnic în România din cauza infecțiilor din spitale

În fiecare zi, în România, cinci oameni mor din cauza infecțiilor pe care le-au luat din spitale. Ministrul Sănătății spune că nu există niciun stat în lume în care să nu se raporteze infecții asociate asistenței medicale. Oficialul a subliniat că susține luarea tuturor măsurilor pentru a diminua numărul bacteriilor multirezistente din unitățile sanitare.

„Avem o problemă majoră. Avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive. Pentru că se folosesc cele mai multe antibiotice. În ceea ce priveşte consumul de antibiotice, suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul social-democrat a ținut să atragă atenția asupra principiilor de funcționare a lucrurilor în domeniul sănătății și nu numai. Oficialul a transmis că nu se poate să încurajăm raportarea (infecțiilor nosocomiale) și, totodată, să luăm măsuri pentru dispariția bacteriilor multirezistente.

„Dacă acest lucru face parte dintr-un scenariu de a exercita o presiune publică asupra autorităților, nu va face posibil scenariul corect. Trebuie să ne hotărâm ce dorim. Dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru? Sau ne dorim modelul demagogiei?”, s-a exprimat ministrul Sănătății.

Mai mult decât atât, Alexandru Rafila a declarat că ar prefera să se interneze la un spital unde sunt raportate 5-6% infecții decât să meargă undeva unde procentul de raportare este 0. Totul, pe seama faptului că o astfel de situație nu este posibilă.