Câți lei costă să-ți cumperi un tanc în România? Ministerul Apărării Naționale le-a scos la vânzare și cere cât pe o Dacia second hand
Ministerul Apărării Național a scos la vânzare mai multe tancuri vechi de 50 de ani. Acestea au fost deja scoase la licitație prin intermediul companiei Romtehnica. Lotul de tancuri T55 poate fi cumpărat doar de anumite companii. Printre acestea se numără companiile din domeniul de apărare sau companiile specializate în valorificarea fierului vechi. Nu este pentru prima oară când MApN pune la vânzare astfel de tancuri.
Cât costă un tanc T55, vechi de 50 de ani?
Au fost scoase la licitație mai multe tancuri vechi. În total, este vorba despre 20 de mașini de război, care au fost în dotarea unei unități de tancuri din Turda. Acestea au o vechime de peste 50 de ani. Valoarea unui astfel de tanc este estimată 10.000 de euro.
Înainte de a fi puse la vânzare, acestea au fost demilitarizate. Cel mai probabil, acestea vor ajunge la fier vechi. Firma care va dori să le cumpere, va trebui să aibă în vedere și faptul că, tancurile trebuie dezmembrate chiar în curtea unității militare înainte de a le transporta sub formă de deșeuri.
În pararel, Armata Română face eforturi pentru a se moderniza. În acest sens, a fost demarată o procedură prin care vrea să cumpere cel puțin 54 de tancuri americane Abrams.
Ce este Romtehnica?
Romtehnica este o companie aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Nu este pentru prima oară când se pun tancuri la vânzare prin intermediul acesteia. În luna septembrue a anului 2022, MApN scotea la licitație alte 20 de tancuri medii vechi de tip T-55 în diverse variante. La acel moment, acestea erau vândute la preţul de 44.640 de lei plus TVA.
Însă, tancurile puse la vânzare pot fi cumpărate doar de companii din domeniul de apărare sau de valorificare a fierului vechi. Unul dintre cele mai vechi tancuri scoase la licitație a fost fabricat în anul 1962.
Tancurile puse la vânzare la acea vreme erau dotate cu un tun de 100 de milimetri și propulsat de un motor diesel, V12, de 500 de cai putere. Totodată, acestea au o rază operațională de 325 de kilometri și pot ajunge la o viteză maximă de 54 de kilometri pe oră.
Acestea se remarcă prin faptul că sunt ușor de operat și nu necesită un nivel ridicat de pregătire a echipajelor. Fiind relativ ușoare, T-55 oferă un grad mare de mobilitate putând traversa și unele poduri mai puțin rezistente.