Câți euro câștigă pentru o oră de muncă pe câmp un român plecat în Suedia: „12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână!”

Câți euro câștigă pentru o oră de muncă pe câmp un român plecat în Suedia: „12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână!”
Câți euro câștigă un român din Suedia pentru o oră de muncă la câmp. Reprezentanții sindicatelor spun că așa ceva nu e surprinzător.

Exploatarea forței de muncă reprezintă o problemă mondială. Amploarea sa este dificil de înțeles din cauza modalităților prin care un muncitor este angajat. Ce știm sigur este că milioane de oameni sunt prinși în capcana sclaviei moderne, printre aceștia numărându-se și conaționali. Află mai jos câți euro câștigă un român din Suedia, pentru o oră de muncă pe câmp.

Câți euro câștigă un român din Suedia pentru munca la câmp

Organizația Internațională a Muncii (OIM) publica, anul trecut, date actualizate privind exploatarea forței de muncă. La nivel mondial, 40,3 milioane de persoane sunt captive într-un mediu nepotrivit de muncă. Din totalul acestora, s-a estimat că 24,9 milioane de persoane se află în situații de activitate profesională forțată.

Dintre cele 24,9 milioane de persoane, 16 milioane sunt exploatate în sectorul privat. Acesta din urmă include și domenii de activitate precum munca domestică și agricultura. Știm deja cu toții că o mulțime de români pleacă în străinătate pentru a efectua muncă la câmp.

Există două modalități de recrutare pentru muncă în agricultură, în străinătate. Prima implică angajarea cu acte, iar a doua efectuarea muncii la negru. Mulți români pleacă să câștige bani din fructe și legume în Suedia.

În cel dintâi caz, românului i se oferă un loc de muncă prin intermediul cunoștințelor sale. Ulterior, o companie îl angajează. La prima vedere, venitul oferit angajatului român este la egalitate cu cel oferit unui cetățean străin.

Numai că odată cu începerea desfășurării activității, din salariu sunt tăiate sume mari de bani. Totul, pentru cazare, transport la câmp, mâncare și alte astfel de facilități. Potrivit celor mai recente date, un român care prestează muncă la câmp câștigă, în Suedia, 4.58 de euro pe oră.

Majoritatea românilor depind de banii câștigați la negru

În cel de-al doilea caz, adică cel al muncii la negru, românului i se promit bani tot prin intermediul cunoștințelor care au prestat anterior același tip de activitate. Cetățeanul se va deplasa în Suedia pentru a câștiga bani, însă fără acte și fără ca autoritățile să fie anunțate despre demersul cu pricina.

Odată ce începe activitatea, românul încasează bani la negru. Niciun venit nu este declarat la stat. Potrivit datelor actualizate, un conațional câștigă, într-o astfel de situație, 3.66 de euro pe oră pentru munca la câmp.

Un român  de 30 de ani, care activează pe un câmp din sud-vestul Skånei, a vorbit despre condițiile în care lucrează. Potrivit acestuia, programul de lucru este exagerat în comparație cu venitul încasat.

„Lucrăm douăsprezece ore pe zi, șase zile pe săptămână. Nu e bine plătit, primim cinci sute pe zi (3.66 euro pe oră), iar salariul este plătit la negru”, a spus românul din Suedia, potrivit stiridiaspora.ro.

Trebuie precizat că foarte mulți dintre românii plecați în Suedia la munca câmpului sunt complet dependenți de banii pe care îi încasează la negru. Majoritatea nu au plecat în străinătate cu acte în regulă. Reprezentanții sindicatelor din domeniul spun că nu sunt surprinși deloc de experiențele muncitorilor. Astfel de situații au devenit regulă, mai degrabă decât excepție.