Câţi cartofi se pun într-un cuib. Aşa nu îi vei sufoca şi vor creşte mari mai repede
Cartoful este leguma preferată a românilor. Mulți preferă să-i cultive în propria grădină, pentru a nu mai fi nevoiți să-i cumpere din comerț. Dacă vreți să plantați cartofi primăvară, trebuie să țineți cont de mai multe trucuri oferite de agricultorii cu experiență. Câţi cartofi se pun într-un cuib? Așa vor creşte mari mai repede și veți avea o recoltă bogată.
Câţi cartofi se pun într-un cuib
Cartofii se plantează primăvara, când temperaturile sunt mai ridicate. Mai exact, între 20 martie și începutul lunii mai. Dacă sunt cultivați prea devreme, aceștia au tendința de a se îngheța sau de a se strica înainte de a-i culege. Un aspect destul de important la acest proces este numărul cartofilor care trebuie puși în fiecare cuib.
Înainte de a ști câți cartofi se plantează la cuib, este esențial să luați în considerare mai mulți factori. Primul ar fi dimensiunea cuibului. Acesta poate varia în dimensiune, în funcție de numărul de cartofi cultivați.
Al doilea ar fi tipul de cartofi! Există diferite soiuri de cartofi, conform specialiștilor, iar unele pot necesita mai mult spațiu pentru a se dezvolta cât mai bine.
Agricultorii experimentați recomandă plantarea a aproximativ 2-3 cartofi în fiecare cuib. Astfel, va permite cartofilor să aibă suficient spațiu pentru a crește și a se dezvolta fără a fi prea înghesuiți. Fiecare cartof trebuie să aibă suficient loc pentru a-și extinde rădăcinile.
Vezi și: Când trebuie să plantezi cartofii în grădină, de fapt. Recolta va fi mult mai bogată
Când se face, de fapt, plantarea cartofilor în grădină
Expertii recomandă ca plantarea să nu se facă prea devreme în primăvară, ci la 2-3 săptămâni după ultimul îngheț. Perioada ideală pentru plantare în primăvară este între 20 martie și 5 mai, în funcție de regiune.
Atunci când plantați tuberculii de cartofi, asigurați-vă că îi plasezi în sol la o adâncime de aproximativ 10 centimetri. Distanța optimă între tuberculi pe același rând ar trebui să fie de maxim 30 de centimetri, iar distanța între rânduri de aproximativ 50 de centimetri. Acest lucru va asigura spațiu suficient pentru dezvoltarea corespunzătoare a acestora.
Prima regulă ar fi curățarea adecvată a solului, ceea ce înseamnă îndepărtarea buruienilor și adăugarea de îngrășăminte organică. Acest lucru se face încă din toamnă. Solul trebuie să fie lutos și nisipos. Cartofii nu trebuie plantați în soluri pietroase, pentru că tuberculul va crește deformat.
Totodată, cartofii trebuie plantați în solul în care au mai fost cultivate înainte ridichi, castraveți, dar și alte legume crucifere. Dacă vor fi plantați pe un teren unde au fost cultivate roșii, vinete sau ardei, producția de cartofi nu va fi una tocmai bogată.