Câți bani vor primi sinistrații inundațiilor din România. Sumele rușinoase anunțate de Florin Cîțu

Câți bani vor primi sinistrații inundațiilor din România. Sumele rușinoase anunțate de Florin Cîțu
Câți bani vor primi sinistrații inundațiilor din România.

Florin Cîțu, premierul României, a anunțat duminică faptul că toți cei acre au rămas fără case în urma inundațiilor din ultimele zile o să primească ajutoare.

Câți bani vor primi sinistrații inundațiilor din România

Florin Cîțu a mai spus că va fi o hotărâre de guvern care va simplifica acordarea banilor, iar acesta o să meargă pe teren ca să se asigure că ajutoarele ajung la cei care au nevoie de ele.

”Anunţ acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență.

Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final.

Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic”, a explicat premierul.

De la ce sume se pornește

Florin Cîțu a spus și care au fost sumele acordate anul trecut pentru familiile cu gospodăriile afectate de vremea rea.

„Anul trecut, cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 75%.

– 2.000 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 50%-75%

– 1.500 de lei pentru familiile cu gospodăriile afectate în proporție de 25%-50%

– 5.000 lei suplimentar familiilor persoanelor decedate. Acestea sunt sumele de la care pornim”, a anunţat, azi premierul Florin Cîțu, într-o şedinţă de urgenţă cu prefecţii.

”Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung”, a mai adăugat şeful de la Palatul Victoria.

Ce a declarat Florin Cîțu

De asemenea, Florin Cîţu a transmis şi condoleanţe famiilor celor două victime ale inundaţiilor şi a anunţat că autorităţile caută o persoană luată de ape încă de vineri.

”E nevoie de implicarea tuturor prefecților, trebuie să mergeți pe teren acolo unde este nevoie! Să fiți unde e nevoie, să avem imediat o evaluare a situației. (…)

Din păcate, avem două decese confirmate și suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri. Transmit pe această cale condoleanțe familiilor!”, a mai spus premierul Florin Cîțu.

Amintim că în ultimele zile, 77 de localități din 26 de județe și municipiul București au fost afectate de vremea rea, a mai spus premierul. Prin urmare, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri și beciuri și 42 de străzi. 25 de autoturisme au fost afectate de vremea rea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI