Câți bani valorează brățara de aur descoperită de un oltean acum 5 ani. S-a aflat abia acum
Situație incredibilă în România. O brăţară dacică incredibil de valoroasă a fost descoperită de un oltean acum 5 ani. Cât costă bijuteria, de fapt. Abia acum s-a aflat.
Ce valoare are brățara dacică decoperită acum 5 ani
Acum cinci ani de zile, vestea incredibilă că o brăţară din aur dacică, obiect care cântăreşte peste 100 grame, a ajuns în posesia unui cetăţean din Optaşi-Măgura, alerta pe toată lumea din Olt.
Bărbatul care a intrat în posesia bijuteriei lucra pe post de paznic la o benzinărie din localitate. Acesta a mers cu un fragment din brăţară la o casă de amanet, pentru a se convinge de faptul că dacă obiectul care i-a ajuns în posesie este cu adevărat din aur și a avut parte de o surpriză de proporții.
La doar câteva zile după, întâmplarea sa a devenit un caz preluat ulterior de Parchetul General. Specialiștii au ajuns la concluzia că este vorba despre un obiect de patrimoniu de o valoare deosebit de importantă.
După ce nu a dat prea mare importanță bijuteriei și nu s-a gândit de unde provine timp de doi ani, bărbatul a mers într-un final la bijutier. Acolo, la casa de amanet, specialistul a observat că olteanul încercase să cureţe brăţara cu tot felul de substanţe.
Bărbatul din Olt s-a ales cu dosar penal
Deși metalul preţios a rezistat tuturor experimentelor, lucrurile s-au complicat atunci când bărbatul a rupt o bucată din brățară pentru a vedea dacă este galbenă și în interior. Din nefericire, gestul său a făcut ca valoarea estimată a brăţării să scadă în mod considerabil.
Cu toate acestea, se presupune că obiectul de origine dacică ar putea valora în jur de 40.000 de euro. Olteanul care a descoperit brățara s-a ales cu dosar penal, bijuteria devenind „corp delict”. Deși nu are probleme din punct de vedere legal, bărbatul a regretat faptul că nu a declarat la poliție că a găsit brățara, deoarece atunci ar fi primit 45% din valoarea sa în bani.
„Este o brăţară de aur databilă la mijlocul secolului I î. Hr., decorată cu un cap de dragon înaripat după modelul brăţărilor deja cunoscute de la Sarmisegetuza, dar nu are decât două spirale şi nu se termină în mod simetric la cealaltă extremitate tot cu un cap de dragon. Este o brăţară simplă, realizată prin tehnica baterii, dintr-un lingou.
Este al doilea obiect de aur cunoscut în Muntenia din civilizaţia dacică şi are calitatea de a fi şi cel mai greu obiect de aur dacic cunoscut până în prezent la sud şi la est de Carpaţi“, menţiona la acel moment dr. Oberlander-Târnoveanu.