Câți bani se pierd în minivacanța de 1 Mai, doar în Vama Veche. Sumele sunt uriașe

de: Ștefan R. Apostol
02 05. 2020

Actuala situație, COVID-19 are un impact major asupra economiei României, de altfel și piețele emergente suferă în prezent cea mai mare cădere economică, mai severă decât cea din 2008. Ne așteptăm la o creștere economică globală care ar putea să se ridice la 1,6% în 2020 și 3,2% în 2021, iar într-un scenariu de risc făcut pe marginea acestei pandemii, pierderile economice din 2020 s-ar putea dubla.

Câți bani se pierd în minivacanța de 1 Mai, doar în Vama Veche

Efectele acestei pandemii se regăsesc peste tot în lume, cea mai afectată ramură economică fiind cea a turismului, fie că vorbim de România, fie că vorbim de statele care au o infrastructură puternică în acest domeniu economic. Tot ceea ce înseamnă HORECA a fost grav afectat de pandemia COVID-19 și specialiștii preconizează o revenire foarte grea după terminarea pandemiei.

Câți bani se pierd în minivacanța de 1 Mai, doar în Vama Veche. Sumele sunt uriașe

Litoralul românesc, în această perioadă, este cel mai afectat de actuala situați, printre stațiunile de acolo, afectată de pandemie, fiind și Vama Veche. Pierderea pachetului de 1 mai se simte în profit, care va scădea cu circa 10%, şi ţinând cont că majoritatea operatorilor sunt locali, cu tot felul de afaceri mici, pierderea se simte şi în bugetul familiei, a declarat vineri Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa.

Sumele sunt uriașe

Potrivit oficialului, Vama Veche, un loc preferat de români, dar şi de străini, a reuşit să atragă un număr exponenţial de turişti străini, în trecut. Toți ne aducem aminte de atmosfera extraordinară de aici. În sezon plajele din Vama Veche, anul trecut, în aceeași perioadă, erau deja foarte aglomerat, chiar dacă vremea nu era foarte caldă în această perioadă a anului. Acum este o Vamă frumoasă, dar pustie, tristă, bineînţeles. Anca Nedea Pavel a discutat și despre bugete, spunând că pentru destinaţii ca Vama Veche lovitura dată de pierderea pachetului de 1 mai se simte în profit foarte mul.

”(..) cred că un 10% pot să spun că se pierde cu pierderea acestor zile şi contează foarte mult, cu atât mai mult cu cât Vama se mişca şi după 1 mai, era deja vizitată încă de la începutul lunii iunie. Asta înseamnă că în final pierderile cu această perioadă şi, dacă nu se dă drumul cât mai repede în iunie şi pandemia nu ne lasă, vor fi şi mai mari, pentru cei din Vama Veche, unde marea majoritate din operatori sunt locali, au tot felul de afaceri mici, cred că şi în bugetul familiei se simte foarte, foarte rău”, a spus Anca Nedea Pavel.