Câți bani primesc la pensie românii care au muncit mai puțin de 15 ani. Schimbare în lege

de: Ștefan R. Apostol
07 02. 2022

Guvernanții lucrează de zor la noua Lege a Pensiilor. Printre modificările deja schițate în noua lege, sunt și cele cu privire la angajații cu mai puțin de 15 ani în câmpul muncii. În cazul acestora, noile prevederi vorbesc de o pensie minimă garantată, calculată pe baza salariului minim brut pe țară.

Noua Lege a Pensiilor și modificările sale

La Ministerul Muncii se lucrează la noua Lege a pensiilor și se așteaptă ca primul proiect să intre în dezbatere. Conform noilor reglementări, noua lege ar putea lua în calcul și angajații cu mai puțini ani în câmpul muncii, mai exact sub 15 ani. În acest caz, cei care vor ieșii la pensie în aceste condiții vor primi din partea statului o pensie minimă garantată, calculată pe baza salariului minim brut pe țară. În funcție de calcule, și dacă între timp se mai adaugă ani, se va calcula câte 1% pentru fiecare an adăugat.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.”, ar prevede noua Lege a Pensiilor.

Noi formule de calcul pentru noua lege

Așa cum anunțau încă din prima zi de guvernare, PSD își dorește o nouă lege a pensiilor, dar și o nouă formulă de calcul. Conform documentului, se pare că în cazul angajaților cu sub 15 ani de muncă, se va folosi o nouă formulă de calcul, prevuzăt deja în draftul noii legi, după cum urmează:

„În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor, potrivit Antena 3.

Rămâne să vedem când vor intra în dezbatere publică modificările din noua Lege a Pensiilor, și care sunt și celelalte puncte propuse de legiuitori.