Câți bani încasează lunar un ofițer SRI. Salariul poate că te va surprinde

de: Daniel Ștefan
07 06. 2019

Cred că românii s-au întrebat mereu câți bani încasează luna un ofițer SRI. Această instituție atât de necesară, ca în orice stat, a ajuns să aibă o reputație proastă în mentalul colectiv din cauza trecutului tenebros pe care l-a avut pe vremea comunismului.

Câți bani încasează lunar un ofițer SRI

Salariul pe care-l poate încasa un ofițer SRI pare surprinzător de mare pentru unii sau surprinzător de mic pentru alții, depinde cum te raportezi la acele sume. Totuși, indiferent de câți bani încasează personalul, acesta mai are și alte beneficii care nu sunt deloc neglijabile.

SRI, la fel ca oricare altă instituție public, dar și privată din România, este destul de discretă când vine vorba de salariile pe care le au angajații. Cele care sunt știute în spațiul public sunt ale debutanților, evident, pentru că acelea sunt cele mai mici, nu atrag atenția, dar sunt destul de motivante pentru tinerii absolvenți ai unei facultăți. Adică sunt făcute de așa natură cât să te și atragă. SRI nu mai este o sperietoare, nu e chiar ceea ce vezi în filme sau auzi pe la televizor.

De ani de zile se vehiculează că salariul unui debutant în cadrul instituției pornește de la 2.500 de lei. Un subofițer câștigă în jur de 4.000 de lei lunar. Un ofițer SRI încasează, însă, lunar, în jur de 5.000 de lei, în funcție de orele lucrate suplimentar și de sporuri. Un angajat cu vechime în acest domeniu are, evident, mai mult, deci poate să depășească un venit lunar de 6.000 de lei.

Ce spune SRI despre salariile încasate

Pe site-ul oficial al instituției, este discreție maximă în ceea ce privește salariile, pentru că legea nu-i obligă să le divulge, chiar dacă sunt bani publici. Cam acesta este sistemul salarial în România de 30 de ani. Confidențialitate! Și nu poți spune că doar SRI și SIE sunt secretoase când vine vorba de venituri. E un obicei practicat de toți românii.

„Întrucât SRI este o instituţie bugetară, salarizarea personalului se realizează potrivit legii salarizării unitare şi a actelor normative de salarizare anuale. Cei care aleg o carieră în SRI beneficiază de soldă de funcţie, soldă de grad, gradaţii, normă de hrană, drepturi de echipament şi, în funcţie de domeniul de activitate, de anumite drepturi care vin să compenseze condiţiile deosebite de muncă în care îşi desfăşoară activitatea. Pe măsură ce personalul avansează în grad şi funcţie şi în condiţiile obţinerii unor performanţe profesionale, drepturile salariale pot creşte.”

Dincolo de rolul mai mult sau mai puțin onorabil pe care la avut Securitatea în anii comunismului, dar și înainte de această epocă, mai exact pe vremea lui Carol al II-lea și al Mareșalului Ion Antonescu (rol mai puțin cunoscut de români, dar aproape similar), SRI-ul de azi nu mai trebuie asociat cu „fantomele” trecutului.

Într-un stat democratic, toate misiunile SRI și SIE sunt îndreptate către siguranța cetățenilor. Angajații SRI și SIE sunt oameni care aleg să știe și să păstreze secretele periculoase pe care tu n-ar trebui să le știi pentru că te-ar pune și pe tine și pe cei apropiați ție în pericol.