Câți bani în plus vor primi, de fapt, angajații din România. Schimbările anunțate de Ministerul Muncii

de: Avramescu Elena
08 08. 2020

Ministerul Muncii a decis să clarifice o eroare care a apărut în informaţiile transmise după şedinţa de Guvern de vineri. Astfel, Violeta Alexandru a precizat că salariaţii vizaţi de reducerea timpului de muncă beneficiază, pe lângă salariu, de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut initial în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate.

Câți bani în plus vor primi, de fapt, angajații din România

Informația pe care Ministrul Muncii a ținut s-o corecteze este cea legată de la paragraful al patrulea, iar Ministerul Muncii a retransmis integral comunicatul de presă.

„Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care sunt reglementate o serie de măsuri de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor şi de stimulare a creşterii ocupării forţei de muncă în domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2.

Câți bani în plus vor primi, de fapt, angajații din România

Schimbările anunțate de Ministerul Muncii

Una din măsurile adoptate de Guvern, şi care va putea fi aplicată ori de câte ori se instituie stare de urgenţă/alertă/asediu, este sprijinul acordat de stat sub forma unei scheme de finanţare temporară a salariţilor care vor avea program redus de muncă. Executivul a creat posibilitatea angajatorului să reducă, în această perioadă, timpul de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Pentru această perioadă, alături de salariul cuvenit orelor muncite, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut initial în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă. Aceste sume se plătesc de angajator şi se decontează ulterior de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de muncă din bugetul asigurărilor de şomaj” potrivit adevarul.ro.