Câți bani costă un gram de aur de 14 carate. Suma ireală la care a ajuns în acest moment
Scumprile din ultimele luni au afectat aproape toate segmentele economice: alimente, bunuri, servicii, carburanți, energie și lista poate continua. De majorări ale prețurilor nu au scăpat nici metalele prețioase. Aurul, spre exemplu, are un preț dublu față de acum câți va ani și de patru ori mai mare față de anul 2008.
Cât a ajuns să coste un gram de aur de 14 carate. Suma incredibilă
Aurul este metalul prețios cel mai apreciat din întreaga istorie a omenirii. Secole la rând a fot principalul mijloc de schimb, dar a stat și la baza numeroaselor conflcite. Urmele aurului datează de nu mai puţin de 40 de mii de ani, însă se pare că a fost folosit pentru prima dată ca monedă de schimb în vestul Turciei, în jurul anului 700 înainte de Hristos.
La început, era atât de rar și de apreciat la început, încât se considera că era un material divin, interzis claselor sociale inferioare.
În secolele trecute, aurul a avut o importanță specială în economia mondială și a ajuns în cele din urmă să se vândă pe piața liberă ca o marfă de rând, iar acest lucru a dus la valorizarea unor bani precum dolarul american.
Citește și: „Motivul pentru care sportivii mușcă medaliile din aur pe care le câștigă. Sigur nu știai de unde provine tradiția”
Prețul uriaș al gramului de aur
Și în prezent aurul a rămas metalul prețios cel mai important și cu cea mai mare cautare. Prețul său a fluctuat de-a lungul anilor trecuți, însă creșterea este evidentă. În urmă cu opt ani, un gram de aur costa în jur de 129 de lei. Acum însă, potrivit BNR, prețul la zi a unui gram de aur este de 278,5954 de lei, deci mai scump cu puțin mai mult decât dublu față de anul 2014.
Însă față de 2008, în prezent prețul gramului de aur a crescut de aproape patru ori. La vremea respectivă, valoarea maximă cu care putea fi cumpărat un gram de aur era de 84,4800 lei.
Motivul principal pentru care prțul aurului s-a mărit atât de mult este pus pe seama războiului economic din SUA și China. Însă odată cu apariția pandemiei, metalul prețios a cunoscut o majorarea accentuată. Iar acum, în contextul războiului din Ucraina, prețul aurului urcătot mai mult.
În 2020, după ce pandemia începuse să se răspândească în întreaga lume, Statele Unite au cumpărat o cantitate uriașă de aur, aproximativ 550 de tone, care urma să ajungă în depozitele Comex din New York.
Citește și: „Trucul banal pentru a curăța verigheta. Ce trebuie să faci zilnic”